REFORMA ŠKOLSTVA: U drugom razredu novi predmet - mali inovator!

S. M.

31. 05. 2021. u 20:43

MINISTAR prosvete i kulture RS Natalija Trivić izjavila je da je cilj reformskog procesa osnovnog obrazovanja povezivanje tradicionalnog načina učenja i novih tehnologija i da će novi nastavni plan i program biti prilagođen interesovanju učenika i vremenu u kojem žive. Trivićeva je rekla da se u narednom periodu očekuje finalna verzija predloga novog nastavnog plana i programa za koji je zadužen Republički pedagoški zavod.

РЕФОРМА ШКОЛСТВА: У другом разреду нови предмет - мали иноватор!

Foto: Vlada RS

- Cilj nam je da unesemo novine koje će omogućiti da se učenici posvete onome što ih interesuje, odnosno da steknu znanje potrebno za posao kojim će se baviti u budućnosti, a da ih sa druge strane rasteretimo informacija koje će im manje biti potrebne - rekla je Trivićeva za SRNU.

Ona je najavila da će u drugi razred osnovne škole biti uveden novi predmet - mali inovator, koji treba da bude okrenut novim tehnologijama, u peti razred se uvodi dodatni čas fizičkog vaspitanja, dok će priroda i društvo biti spojeni u jedan predmet.

- Cilj nam je bio da napravimo model po kojem učenici neće biti opterećeni dodatnim predmetima, nego će imati ono što im je zaista potrebno u tom dobu. Takođe smo razmišljali i o uvođenju preduzetništva u predmet tehničkog vaspitanja i obrazovanja - rekla je Trivićeva.

Prema njenim rečima, plan je da se u školskoj 2022/23. godini počne sa eksperimentalnim uvođenjem izbornih predmeta u više razrede osnovnih škola, što znači da će učenici u osmom i devetom razredu imati bazne i izborne predmete za koje će sami da iskažu interesovanje.

Kada je reč o srednjim školama, Trivićeva je navela da je završena revizija i standardizacija 104 zanimanja, te da je primarna reforma gimnazija, koje su jednako važne u obrazovanju učenika kao i srednje stručne škole.

- Razmišlja se o uvođenju nekih tehničkih smerova u gimnazije, gđe će đaci imati veći fond časova usmjerenih prema prirodnim naukama, jer je to budućnost razvoja privrede u celom svetu - rekla je Trivićeva.

Ona je navela da maturske večeri srednjoškolci mogu proslaviti u maju i junu u ugostiteljskim ili školskim objektima, uz poštovanje svih epidemioloških mera, dok osnovci mature mogu proslaviti isključivo u okviru školskih objekata, te da je preporuka da se proslave organizuju na otvorenom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024