I PROFESOR KURJAK DEMANTOVAO SEBIJU! Bakirova supruga ukrala magistarski i nije po zakonu diplomirala?

O. M.

27. 05. 2021. u 07:45

VEĆ danima u Sarajevu i Federaciji BiH traje polemika gde je studirala, završila fakultet i uradila specijalizaciju Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, lidera SDA.

И ПРОФЕСОР КУРЈАК ДЕМАНТОВАО СЕБИЈУ! Бакирова супруга украла магистарски и није по закону дипломирала?

Foto: Avaz

Inače, Sebija Izetbegović je godinama direktorka Kliničkog centra u Sarajevu. Bura u javnosti se podigla nakon što je Sebija prozvana da je ukrala magistarski. Nakon toga pojavile su se informacija da Sebija nije po zakonu završila fakultet u Sarajevu.

U celu priču je upleten i ugledni zagrebački lekar i akademik Asim Kurjak, kojeg je Sebija navela kao mentora na doktorskom radu. Ubrzo je stigao demanti, a profesor Kurjak je za medije u Sarajevu izjavio da nikada nije bio mentor Sebiji Izetbegović, a ako jeste, kako je rekao, "neka pokažu papir gde to piše i zapisnik kako se doktorat završio".

- Ona je bila 1994. godine kod nas u Zagrebu, a doktorat je branila šest godina kasnije. Ona je branila temu koja nije moja tema, laparoskopija - enteroskopija, a ja se tim nikada nisam bavio. Bavio sam se patološkom trudnoćom, lečenjem nerođenog deteta i ultrazvučnom dijagnostikom. To znači, nije iz mog područja. Ali, Sebija, kako sam pročitao, sada zahvaljuje meni, Sreći Šimiću, Stjepanu Skenderoviću i Sanji Kupešić - kazao je Kurjak.

Foto: Avaz

U to vreme, kako kaže profesor Kurjak, dva postdiplomska studija bila su u Zagrebu, iz ultrazvučne dijagnostike na engleskom i hrvatskom jeziku.

- Oba postdiplomska studija sam vodio ja, niti jedan, kategorički tvrdim, nije ni upisala ni završila Izetbegovićeva - rekao je Kurjak.

Sebija Izetbegović je za medije u FBiH izjavila da je profesor Asim Kurjak bio njen mentor na doktorskoj odbrani, kao i na izradi doktorskog rada.

Foto: Avaz

- O tome postoji neoboriva dokumentacija, a ja sam branila doktorski rad pred više od tri stotine ljudi, svi oni znaju ko je bio mentor. Ne razumem, kad sve skupa razmotrim, zbog čega profesor sada istupa drugačije. Kažem, postoje evidentni podaci o svemu tome - poručila je Sebija Izetbegović, naglasivši da se paralelno ostvarivala u akademskoj i specijalističkoj karijeri koju su pratili izvrsni hirurzi u Kliničkom centru u Sarajevu, među kojima navodi imena nekih profesora poput Srećka Šimića, Idriza Bukvića, Ahme Kapetanovića, Senada Mehmedbašića, Jadranke Dizdarević i drugih.

POLITIČKE AFERE?

ŠTO se tiče akademske karijere, Sebija Izetbegović (na slici) tvrdi da je završila studije na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, da je zatim odbranila magistarski rad, a za njen doktorat mentor je bio profesor Asim Kurjak.

- Sve što se povezuje s imenom je, očigledno, politička motivacija. Moje ime pokušavaju uvući u nekoliko afera i to je, rekla bih, vrlo nisko. Operisala sam i porodila nebrojeno mnogo žena, ja sam osoba koja ima proverljiv kredibilitet. Nema razloga da na ovaj način pokušavaju da me diskredituju - dodala je Izetbegovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a