RANO OTKRIVANJE RAKA KOŽE: Bijeljinska bolnica nabavila najsavremeniji dermoskop

V. Mitrić

26. 05. 2021. u 10:15

U CILjU poboljšanja usluga korisnicima JZU Bolnica "Sveti vračevi" Bijeljina nabavila je najsavremeniji dermoskop za rano otkrivanja karcinoma kože.

РАНО ОТКРИВАЊЕ РАКА КОЖЕ: Бијељинска болница набавила најсавременији дермоскоп

Foto: V. Mitrić

Aparat poslednje generacije američke firme "Canfild" u značajnoj meri će olakšati dijagnostiku svih tumorskihpromjena na koži (keratoza, dermatofibroma, hemangioma, bazocelularnih, odnosno planocelularnih karcinoma i drugih promena).

- Naša ustanova je dugo čekala na ovaj aparat i zahvaljujući, pre svega, zalaganju direktora bolnice profesor dr Zlatka Maksimovića, koji je imao sluha za potrebe Sluzbe za dermatologiju , mi smo dobili dermoskop najsavremenije generacije sa mogućnošću digitalnog mapiranja - kaže primariju dr Nela Mitrović, pomoćnik direktora za medicinske poslove, koja je navela da je dermoskopija najznačajnija za rano otkrivanje melanoma, raka kože, koji spada u grupu najagresivnijih malignih tumora i najrezistentnijih na terapiju.

Prema rečima šefa  Službe za dermatologiju bijeljinske bolnice dr Mirice Stojisavljević indikacije za dermoskopski pregled postavlja dermatolog nakon kliničkog pregleda, a na pacijentima je da sve promene na koži na vreme uoče i pravovremeno se jave lekaru. Ona je navela da je mogućnost dermoskopa da razgraničava malignu od beningne lezije, pa čak i da omogući dijagnostiku nekih drugih oboljenja u sklopu dermatologije, koji nisu tumorskog porijekla.

- Usluga deramtoskopije biće dostupna svim osiguranicima, preko uputa od porodičnog lekara, ali i neosiguranim po ceni utvrđenoj našim pravilnikom, a koja je veoma popularna - istakla je dr Stojisavljević.

Ona je navela da je ranim otkrivanjem malignih tumora kože stopa preživljavanja daleko veća, poredeći podatke iz Evrope gde se melanom otkriva u fazi debljine od 1 milimetra, dok je kod nas 3 milimetra. Svake godine u svetu se bileži rast novooboljelih od karcinoma kože za 4 odsto, a najčešći faktori rizika su ultravioletno zračenje, upotreba solarijuma i genetski faktori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUSLIMANSKI ZLOČIN BEZ KAZNE: Obeležavanje 32.godišnjice od masakra vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu