GENIJE SAČINJEN OD ZLATA I SREBRA: Izlivena priznanja "Planetarni Tesla", zvanično predstavljanje 25. juna u Rektoratu Univerziteta u Beogradu

D. Vujičić

10. 06. 2024. u 10:42

PRIZNANjA "Planetarni Tesla", izlivena od zlata i srebra, pravo iz livnice Ljubiše Mančića došla su u redakciju "Večernjih novosti" pred objektiv našeg urednika fotografije Dragana Milovanovića. U zgradi Rektorata Beogradskog univerziteta (BU) priznanje će biti promovisano 25. juna, a u novembru će "Planetarni Tesla" biti uručen prvim lauretima. Kandidati su Novak Đoković, kineski predsednik Si Đinping, Ilon Mask, Oliver Stoun, Viktor Orban...

ГЕНИЈЕ САЧИЊЕН ОД ЗЛАТА И СРЕБРА: Изливена признања Планетарни Тесла, званично представљање 25. јуна у Ректорату Универзитета у Београду

Foto: D. Milovanović

 - Ovo su posebni ljudi koji zbog hrabrosti, odvažnost i istine za koju se bore zaslužuju da prvi dobiju "Planetarnog Teslu" - objašnjava Vlado Markanović, jedan od pokretača velike ideje. - Srbija zaslužuje strateško pozicioniranje među narodima sveta kroz patriotizam Nikole Tesle. I to jeste naš najvažniji i najmudriji zadatak.

Teslu moramo pozicionirati i među nama i postaviti ga prvo mesto među svim velikim Srbima, smatraju iz Inicijativnog odbora novog svetskog priznanja.

 - Genije je ostavio čovečanstvu izume koji su promenili istoriju i ličnim primerom iscrtao je uzor vizionara, za koga naučni rad vredi onoliko koliko doprinosi boljitku celokupnog društva. Nagrađujući, hoćemo da damo primer sadašnjim i budućim generacijama: da jačaju sistem obrazovanja, ravnopravnosti, poštovanja, duhovnosti i sačuvaju i razvijaju delo velikog Tesle, da nastave njegovu viziju humanizma, bez koje nijedno otkriće nema pravog smisla - kaže Markanović.

Generalnog spoznorstva priznanje prihvatio se "Telekom Srbija", što je jedan od garanta da je ideja na pravom putu. Ugledne javne ličnosti, uključujući i sve naše univerzitete, poneće svoj deo u afirmaciji prve prave svetske srpske nagrade. "Večernje novosti" su naravno medijski sponzor.

Objašnjava sagovornik i razlog zašto bi u Beogradskom rektoratu 25. juna trebalo da se okupi intelektualna elita Srbije.

Nikola Tesla je u Velikoj školi (današnji Rektorat) 1892. godine, prilikom prve i jedine posete Srbiji, govorio i ostavio nam u amanet da se ne predajemo:

 - Ako se ja i ne nalazim među vama, da kao i vi što više privredim na oltaru srpske misli, ja radim drugi posao, na drugi način proslavljam srpsko ime i na drugi način radim i trudim se, da koliko mogu i ja što korisno privredim svom narodu, i svojoj miloj braći. I ako ima kakve slave za čovečanstvo, da se pripiše mome imenu, to ta počast još više pripada srpskom imenu, srpskom narodu iz čije sam sredine i ja ponikao... - govorio je genije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone