U KUMANOVU OTVOREN SRPSKI CENTAR "SPONA": Saborovanjem snaže svoje korene

Mladen Stančić - Od stalnog dopisnika SKOPLjE

08. 03. 2024. u 18:34

U CENTRU Kumanova, u ulici Svetoga Kirila i Metodija svečano su otvorene nove prostorije Srpskog kulturno-informativnog centra SPONA iz Skoplja.

У КУМАНОВУ ОТВОРЕН СРПСКИ ЦЕНТАР СПОНА: Саборовањем снаже своје корене

Foto: SPONA/M. Šipka

Tim povodom gradu je darivan besplatan koncert Vokalne radionice "Bistrik" Biljane Krstić u prepunoj sali Zanatskog doma.

Svečanosti su prisustvovali ambasadorka Srbije u Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović, predstavnici grada Kumanova, direktori škola, privrednici, humanitarni radnici...

Foto: SPONA/M. Šipka

Nevena Jovanović, ambasador Srbije u Severnoj Makedoniji, i Biljana Krstić

- U saborovanju snažimo jedni druge. Kulturološki smo prisutni ovde u raznim prilikama, sa koncertima, književnim susretima, pozorišnim predstavama, pesničkim recitalima, tribinama. No, i humanitarnim radom podržavamo naš narod pokazujemo i pomažemo, da smo pokolenje koje će, nadahnjujući se odanošću i junaštvom predaka, ostaviti svetao obraz potomcima, rekao je u obraćanju na skupu Milutin Stančić, programski rukovodilac centra SPONA.

Ukazao je i da su inspiracije u delovanju centra SPONA "utemeljene na potrebama naroda u ovo vreme i u duhu imena".

Foto: SPONA/M. Šipka

Otvaranje Centra SPONA važno za Srbe u Kumanovu

- Naš je kulturni identitet potpuno čist, jasan i nenatrunjen ni ideologijom, ni politikom. Sada imate novi kutak, kulturni prostor u vašem gradu, besplatne knjige, biblioteku, časopise, brošure, karte, sve u novom prostoru Centra SPONA - rekao je Stančić.

SLIKA SVETINjE NA DAR

NA svečanom otvaranju kancelarije Srpskog kulturno- informativng centra SPONA u Kumanovu poznata umetnica Biljana Bilja Krstić darivana je posebnom fotografijom. Reč je o slici drevnog srpskog manastira Presvete Bogorodice u selu Matejče, svetinji iz 11. veka. 

Na svečanosti povodom otvaranja novih prostorija Srpskog kulturno-informativnog centra SPONA u Kumanovu, dodeljena su i posebna priznanja saradnicima angažovanim naročito u humanitarnim akcijama u tom delu Severne Makedonije: Draganu Trajkoviću, Emilu Taševskom, Draganu Krstiću, Daliboru Serafimoviću, Radovanu Milkovskom i Stefanu Pavacu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)