OVAJ MLADI KRUŠEVLJANIN JE ČUDO: Nikola srpsku istoriju pretočio u kompoziciju, svira 7 instrumenata, a odbio je da radi u Holivudu (FOTO)

S.BABOVIĆ

11. 01. 2024. u 19:19

IZGLEDA nemoguće predstaviti dugu, silovitu i veličanstvenu istoriju srpskog naroda kroz muziku, ali upravo to je uspelo mladom Nikoli D. Popoviću (21), iz Kruševca, najboljem diplomcu jednog solunskog univerziteta.

ОВАЈ МЛАДИ КРУШЕВЉАНИН ЈЕ ЧУДО: Никола српску историју преточио у композицију, свира 7 инструмената, а одбио је да ради у Холивуду (ФОТО)

Foto:S.Babović

Sa najvišim ocenama, on je odbranio diplomski rad komponujući i producirajući delo "Slovenska mitologija", koja predstavlja originalno putovanje Srba kroz vekove, od doseljavanja na Balkan, preko borbe za očuvanje identiteta tokom srednjeg veka, jednako teških bitaka za oslobođenje i ujedinjenje svih teritorija tokom klasizicma i romantizma, sve do poslednjih izazova u postmodernističko vreme.

U album od 35 minuta sa sedmominutnim kompozicijama, naslovljenim staroslovenskim bogovima i boginjama stalo je sve: krv, znoj, radost, ljubav, sloboda, borba, rat, brige u miru. I svaka od kompozicija, koje će na posebnom ce-deu biti objavljene, simbolično, na Vidovdan 2024. godine, nastajale su, između ostalog, u podrumu zgrade u Kruševcu, gde stvara ovaj talentovani muzičar.

- Profesori su sugerisali da ovakvu kompleksnu temu ostavim za master, odnosno doktorske studije, ali postavio sam sebi zadatak da u inostranstvu pokažem koliko smo zaista izuzetan narod, talentovani i sposobni, kroz istoriju, gotovo nepobedivi - priča za "Novosti" Nikola, diplomirani muzički producent. - Angažovao sam fantastične saradnike, profesore i mentore, koji su na mene ostavili značajan uticaj, od Srednje muzičke škole "Stevan Hristić", pa sve do mentora na fakultetu u Grčkoj. Tu si i moje kolege, kao i vrhunski instrumentalisti iz Kruševca i Srbije.

Supervizor projekta na Metropoliten koledžu u Solunu (Univerzitet Istočni London), bio je čuveni Konstandinos Fragopulos, mentor Anastasios Kokinidis i to su samo neka od izuzetnih imena od kojih je Nikola učio tokom studija.

Gusle, tarabuke, buzuki, klavir, elektronska i klasična gitara, crkvena zvona, vatra, ali i talasi reke i vetar, našli su svoje srećno mesto kao elementi složenog dela. Zvukovi iz prirode snimani su na Kopaoniku. Muzičko hodočašće spojilo je pet delića mozaika, pod nazivima "Perun", "Dajbog", "Rusalka", "Morava" i "Svetovid". Sjednila su i Nikolino poreklo, mešovito, grčko-srpsko, pa su otuda na albumu i grčki instrumenti, koje ovaj daroviti mladić svira od detinjstva.

- Počeo sam svirajući gitaru, nastavio sa klavirom, a danas sviram i buzuki, gusle, sintisajzer i druge instrumente. Njih oko sedam - kaže Nikola. - Svaki instrument ima svoju priču i svi su mi jednako dragi. Ipak, sebe sam oduvek video kao producenta. Studiranje u multietničkom Solunu pomogao mi je da osim znanja, steknem i odlične kontakte sa vrhunskim muzičarima i profesorima, kod kojih sam imao praksu.

Foto:S.Babović

Nikola je završio fakultet za samo tri godine i već prošle dobio ponudu za posao u novootvorenom holivudskom studiju. Umesto visokih honorara, odabrao je svoj Kruševac.

- Vratio sam se i nisam se pokajao - kaže nam Nikola. - Predajem u divnom kolektivu, muzičkoj školi, koju sam završio, imam i natprosečne đake, ambiciozne i disciplinovane. Želeo sam da nekako svojim znanjem pomognem i učenicima, gradu, državi, narodu. Da sve što znam, prenesem. Nastaviću da promovišem našu kulturu, jer redovno putujem, a očekuje me i akademsko usavršavanje.

Borac na svakom polju

OSIM što je diplomirao na Fakultetu umetnosti, završava Fakultet fizičke kulture, komponuje, producira i predaje muziku u školi, Nikola se bavi i sportom. Trenira praktično streljaštvo, džudo i karate.

Istraživanje nacionalnog identiteta nije i jedini Nikolin povratak korenima. Planira da se preseli u Laćisled kod Aleksandrovca, odakle je njegov otac i tu živi u brvnari. Već je posadio oko 40 autohtonih sorti voća i povrća. Priroda sve može da izleči, poručuje Nikola, koji u međuvremenu postiže da studira i Fakultet fizičke kulture, gde je na četvrtoj godini.

- Ništa ne može biti teško, ukoliko to voliš - poručuje Nikola. - Nedeljno sam putovao po 800 kilometara celih šest meseci dok sam radio diplomske kompozicije.

Važno je, kaže Nikola, da je čoveku stalo, da zna svoju misiju. A ona nikada ne sme biti sasvim sebična i možda, kao i u njegovom slučaju, sasvim posvećena tradiciji i narodu iz koga smo potekli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)