VELIKA ZAVERA NA BOŽIĆ: U ovoj kući su sklopili tajni plan da obore velikog kneza (FOTO,VIDEO)

S.BABOVIĆ

07. 01. 2024. u 16:00

KRUŠEVAC - NA Božić 1835.godine, u Kruševcu su se tajno okupili zaverenici Knez - Miletine bune, koja je izbila zbog samovolje kneza Miloša Obrenovića.

ВЕЛИКА ЗАВЕРА НА БОЖИЋ: У овој кући су склопили тајни план да оборе великог кнеза (ФОТО,ВИДЕО)

Foto: N. Živanović

Dogodilo se to u kući, u kojoj je živeo istaknuti političar i trgovac, Stojan Simić. Zaverenici su imali uspeli da sakriju motiv svog sastanka, navodeći da se zvanično druže kako bi proslavili kršenje Stojanovog sina, Đorđa.

Među prisutnima je bio i knez Mileta Radojković, predvodnik pokreta protiv kneza, koji je insistirao na civilizovanim rešenjima za kontrolu Miloša Obrenovića, ne dozvoljavajući da se razrade ideje atentata i svrgavanja sa vlasti. Svi su se zaverenici zakleli na vernost ideji da Miloša treba saterati u ćošak.

Kada je došao dan da se ponovo okupe, međutim, jedino se Prodanović pojavio sa značajnim brojem ljudi, dok je Stojan Simić došao sa vrlo malo pobunjenika. Fizičkog sukoba na kraju nije bilo jer je, kao što je poznato, Miloševa diplomatija odnela pobedu. Prvi je stigao u Kragujevac pred pobunjenike, priznao da je grešio i predložio pomirenje.

Donet je Sretenjski ustav. Stojan Simić nije snosio posledice što je izdao kuma. Kuća Simića danas je popularni prost za izlaganje i interaktivne izložbe. Stalnu postavku čini prikaz upravo jedne građanske kuće, koja odražava transformaciju od turskog ka proevropskom stilu, odnosno preobražaj Kruševca od zabite kasabe u varoš podobnu Evropi. Trpezarija, salon, devojačka soba, pokućstvo i fotografije oslikavaju novi duh vremena koje dolazi. I taj duh vidi se i kroz posuđe, pribor za jelo, čaše od najfinijeg porculana.

U holu je izložena i odeća nošena u svečanim prilikama, srpska ženska građanska nošnja, evropsko muško odelo i ženska večernja haljina, kao i deo svadbene ženske odeće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu