PORODICA JE NAŠ PODVIG: Uručene medalje Ruske Federacije "Za ljubav i vernost"

D. Matović

27. 12. 2023. u 14:18

NA svečanosti u Ruskom domu juče su dodeljene medalje "Za ljubav i vernost" Fondacije socijalnih i kulturnih inicijativa Ruske Federacije. Dobitnici ovog priznanja su porodice sa više dece i bračni parovi, koji žive u miru i slozi, poštujući tradicionalne porodične vrednosti.

ПОРОДИЦА ЈЕ НАШ ПОДВИГ: Уручене медаље Руске Федерације За љубав и верност

Foto: D. Milovanović

Priznanja je dobitnicima uručio patrijarh srpski Porfirije, koji je u besedi kazao:

- Svi smo mi jedna porodica, a u isto vreme možemo doživljavati jedni druge kao strance. Porodica smo onda kad razumemo pravila koja je postavio Gospod, kada razumemo reč Božju, kada se ne trudimo da popravimo jevanđelja Hristova i uskladimo ih sa našim viđenjima o tome šta je istinska lepota, pravda i vrlina. Najvažnije u porodici je da se svi međusobno podržavaju i vole. Koliko god roditelji podržavaju svoju decu, važno je da se međusobno poštuju i žive kao jedno. Porodica je slika crkve Hristove koja nam otkriva kontekst našeg podviga.

Inicijativa za dodelu priznanja, koje je ovog puta dobilo 12 bračnih parova, pokrenuta je u Rusiji uz podršku Ruske pravoslavne crkve, budući da je poštovanje tradicionalnih porodičnih vrednosti u osnovi svakog pravoslavnog srpskog bića. Dodela medalja u Beogradu postala je lepa tradicija, a ovogodišnja priznanja uručena su porodicama iz Srbije, BiH, Crne Gore, kao i članovima ruske dijaspore, koja ovde živi.

Foto: D. Milovanović

 

Priznanje i za Crnogorčevićevu

MEĐU dobitnicima medalje su i protojerej Dragan Stokin, nastojatelj Svetovaznesenjskog hrama u Subotici, otac desetoro dece, kao i Danica Crnogorčević, mlada interpretatorka duhovne i etno-muzike iz Crne Gore, koja je ove godine rodila četvrto dete. Danica je priznanje primila sa suprugom, đakonom Ivanom Crnogorčevićem, sveštenikom Srpske pravoslavne crkve.

Među dobitnicima je i porodica Radovanović iz Orahovca na Kosovu i Metohiji. Njihovoj ćerki Pavlini, devojčici anđeoskog glasa, Vitalij Tarasjev, starešina predvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu, uručio je kopiju retke ikone sa Obrazom Gospoda Isusa Hrista. Ikona je poklon ministarke kulture Ruske Federacije Olge Ljubimove i mitropolita simferopoljskog i krimskog Tihona (Ševkunova). Pavlininom željom, ikona će biti darovana Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u njenom rodnom Orahovcu.

Svečanosti su prisustvovali visoki predstavnici Srpske pravoslavne crkve i podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu, kao i predstavnici Ambasade Rusije u Srbiji. U muzičkom delu programa nastupila je porodica Ilić, prošlogodišnji laureati, kao i učenici muzičke škole "Kosta Manojlović". Program je vodio Boško Kozarski, autor emisije "Kulturista u Rusiji".

Za najmlađe organizovana je projekcija najnovijeg ostvarenja ruske kinematografije, igranog dugometražnog filma "Po štukinom naređenju" Aleksandra Vojtinskog. Film je adaptacija istoimene ruske bajke i poklon Ruskog doma beogradskoj publici povodom Nove godine i Božića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024