BLIŽI SE NAJVEĆA SLAVA KOD SRBA: U ovom mestu počeli su da grade hram posvećen zaštitniku putnika (FOTO)

S.BABOVIĆ

22. 11. 2023. u 20:20

MESEC dana uoči Svetog Nikole, u selu Veliki Kupci kod Kruševca, osveštani su temelji za prvu crkvu posvećen jednom od najvećih svetitelja kod Srba.

БЛИЖИ СЕ НАЈВЕЋА СЛАВА КОД СРБА: У овом месту почели су да граде храм посвећен заштитнику путника (ФОТО)

Foto:Eparhija krusevacka

Kamen temeljac sa poveljom položio je episkop kruševački David, koji je blagosiljao neimarski poduhvat. A on se odvija uz veliku podršku vernika, koji prikupljaju novac za dalju gradnju budućeg hrama.

Njegovo Preosveštenstvo vladika David podvukao je u besedi da pravoslavni vernici, pored Isusa Hrista, cara nebeskoga, koji ima sve vojske nebeske i zemaljske, imaju i domaće svetitelje.

- Među njima, najvoljenijega i najpoštovanijega svetitelja Nikolaja, kome ste vi ovaj hram posvetili, a on će dalje da čini sve što najbolje što zna i ume - poručio je okupljenim vernicima episkop David. - Da se njemu obraćamo, da njemu pribegavamo i nama će onda biti dobro, da se branimo časnim krstom i svetim tajnama.

Sve je divno i krasno, dodao je episkop, kada sva braća i sestre žive u saborstvu, kada se gradi hram. Crkva posvećena Svetom Nikolaju biće mesto gde će se, po prvi put, slaviti Vaskrs i Božić, krštavati deca i venčavati vernici ovog sela.

Eparhija kruševačka je najmlađa u SPC. Ipak, pod okriljem Eparhije obnovljene novembra 2010.godine, nalaze se neke od najlepših crkava i manastira u Srbiji. Među njima i manastiri Ljubostinja i Veluće kod Trstenika, Drenča nadomak Aleksandrovca, Crkva Lazarica u Kruševcu, manastir Svetog Luke u Bošnjanu kod Varvarina i mnogi drugi. 

BONUS VIDEO - OSTVARUJE SE PROROČANSTVO OCA TADEJA: Patrijarh Porfirije osveštava carsko rusko zvono

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)