DRAGANA 10 GODINA NE USTAJE IZ KREVETA: Teška životna priča Slavice Simić i njene ćerke, interno raseljenih, 1999, u Gračanicu

D. Zečević

21. 11. 2023. u 13:35

NEMAŠTINA i bolest, ti česti strašni "saveznici", udružili su se, vidljivo je na svakom koraku, i u porodici Slavice Simić i njene ćerke Dragane Pavić (29) koja gotovo deceniju nije ustala iz kreveta jer ne može da stane na noge.

ДРАГАНА 10 ГОДИНА НЕ УСТАЈЕ  ИЗ КРЕВЕТА: Тешка животна прича Славице Симић и њене ћерке, интерно расељених, 1999, у Грачаницу

Draganine noge potpuno deformisane, negu pruža majka Slavica, Foto D. Zečević

Žive na kraju jedne od ulica u Gračanici, u naselju Padalište, gde je "poređano" nekoliko kuća koje pripadaju Eparhiji raško-prizrenskoj, a namenjene su interno raseljenima koji su u ovo mesto izbegli iz drugih krajeva Kosova i Metohije.

Kroz uzan hodnik ulazimo u dnevnu sobu, hladnu, jer Slavica nije uspela da kupi drva za zimu... Pokrivena debelim ćebetom na krevetu leži Dragana... Majka je pažljivo premešta u sedeći položaj, da ispoštuju goste... Ta slika nam je ubrzala otkucaje srca, zaustavila knedlu u grlu...

- Majka i kćerka su 1999. izbegle iz Slivova, sela nadomak Novog Brda, gde su Slavici Albanci zverski pobili deo porodice. Prethodno joj je suprug, Draganin otac stradao na ratištu u Hrvatskoj. Uprkos svemu, do osamnaeste godine Dragana je bila vredna, zdrava, poletna, pametna dvojčica. Završila je srednju medicinsku školu... U jednoj nesreći polomila je nogu i zbog neadekvatnog lečenja povrede na njoj noge su počele da natiču i da se krive. Jednostavno, nije imala sreću da se pobrinu oko nje i dospela je u fazu da ne može da se pomeri niti pokrene noge koje su toliko natečene da je strašno i pogledati - ispričala nam je komšinica koja je godinama pokušavala da pomogne lečenju devojke ali bezuspešno.

Bila bez zdravstvene knjižice

SLAVICA radi kao higijeničarka u školi u Gračanici, a dok je na poslu Draganu obilaze komšinice. Najgore je što devojka iz raznih razloga dugo nije imala ni zdravstvenu knjižicu.

- Ni Slavici nije lako jer je ostala mlada udovica, a osim Dragane ima još dve ćerke koje su lošeg materijalnog stanja i ne žive u Gračanici. Verovatno zato nisu u stanju da pomognu sestri - priča komšinica koja je zamolila da ostane anonimna.

Mnogi su, kaže, obećavali ali niko nije želeo da preuzme odgovornost za bolesnu devojku koja je godinama dobijala na težini zbog nekretanja. Majka je sada gotovo nemoćna da je sama pomeri a, kako nam govore upoznati sa ovim slučajem, malobrojni su oni koji imaju sluha što se jedan mladi život polako ali sigurno gasi.

- Dragana je vrlo kompleksan pacijet i zahteva lečenje lekara sa različitim specijalizacijama. Kako mi je ispričala njena majka, Dragana je imala prelom potkolenice koji nije adekvatno saniran, medicinska dokumentacija je veoma oskudna i čitav problem kreće od toga. Sada ima previše otoka i tečnosti u telu i trebalo bi lečenje od toga krenuti, da se malo rastereti organizam. Dakle, od lekara internista - kazala nam je dr Sonja Odalović, specijalista fizikalne medicine Doma zdravlja u Gračanici, koja je godinama posećivala Draganu i pomagala u domenu svoje specijalizacije.

Naši sunarodnici iz SAD pomogli i Dostani Miladinović, Foto D. Zečević

 

Doktorka, međutim, naglašava da Slavica nije u stanju da se bori sa problemom koji Dragana ima i da je devojka pacijent koji mora da se hospitalizuje.

- Trenutno, srećna okolnost je da je Draganina krvna slika odlična, ali kao lekar primarne zdravstvene ustanove nisam u stanju da rehabilitujem devojku budući da joj je neophodno lečenje u odgovarajućoj ustanovi višeg nivoa. Najgore je što Slavica, očito, nema snage i volje da nastavi sa lečenjem ćerke. Stalno pominje da je razočarana u lekare, ali Dragani je zaista potrebna adekvatna pomoć, zbog čega u njeno lečenje mora da se uključi šira zajednica - tvrdi dr Odalović.

Pomoć Opštine Gračanica

Opština Gračanica u više navrata pomagala je porodici Simić kako u vidu paketa hrane i drva za ogrev, tako i kroz jednokratna novčana davanja. Kako nam je rečeno, sutra će isporučiti drva za ogrev porodici da spremno dočekaju zimu.

Pomoć od Srba iz Amerike

NA inicijativu novinara iz Gračanice, Draganu je nedavno posetio Vidan Brajković koji je u ime jednog srpskog Udruženja iz Milvokija, u SAD, majci i ćerci uručio 500 dolara.

- Ovaj novac će nam značiti da kupimo drva - rekla je Slavica zahvalna na pomoći.

Pomoć iz Amerike stigla je i do Dostane Miladinović u Gračanici koja živi sa bolesnom ćerkom (27), a jedino primanje im je penzija. Osim što žive u siromaštvu, Dostana je i lošeg zdravlja jer je jedan bubreg donirala drugoj ćerki, o čemu su "Novosti" već pisale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona