ŽIVOT JE SAMO JEDAN: Anđelina je odrasla bez roditelja, ima cerebralnu paralizu, rodila je troje dece i upravo je diplomirala (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

15. 11. 2023. u 18:57

ANĐELINI Trifić(40) iz Trstenika poginuli su roditelji kada je imala samo tri godine, obolela je od cerebralne paralize, ali je rodila troje dece i upravo je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu!

ЖИВОТ ЈЕ САМО ЈЕДАН: Анђелина је одрасла без родитеља, има церебралну парализу, родила је троје деце и управо је дипломирала (ФОТО/ВИДЕО)

Foto. privatna arhiva

Da će doći do diplome obećala je baki Desanki i deki Svetislavu, koji su je očuvali. Na studije se vratila posle 10 godina pauze i nije bilo lako.

- Učila sam noću, kada bi suprug i deca već bili u dubokom snu, jer preko dana to prosto nije bilo moguće - svedoči za „Novosti“ Anđelina. - Budila bih se ranije i kada bih ih sve ispratila, supruga na posao, decu u školu, odspavala bih malo da nadoknadim i nastavila da učim i stizala da završim sve druge obaveze.

Istovremeno sa poslednjim ispitima na fakultetu, koji je upisala davne 2002.godine, Anđelina je završila i kurseve iz engleskog i informatike, a već godinama uspešno vodi Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom u Trsteniku.

Diplomski rad „Statističko zaključivanje o proporciji sa aplikacijom“ bila je tema, koju je sa puno emocija odbranila na kragujevačkom univerzitetu, budući da se odnosi upravo na položaj osoba sa invaliditetom. Istraživala je informisanost, normative, zakone, strategije i upućenost javnosti u problemima sa kojima se suočavaju ljudi poput nje. 

Ovaj rad jedinstven je i po komparativnoj analizi, koja je pokrila jednu manju i jednu veću sredinu i može poslužiti i donosiocima odluka, istraživačima, ali i udruženjima građana sa invaliditetom.

- Bilo je divno na odbrani, uz mene su bili Ljubiša i naša deca, iako su malo šta razumeli od onoga što sam pričala, imali su veću tremu od mene, sve je bilo preemotivno – priča Anđelina Trifić. - Vremena za slavlje nije bilo mnogo. Već u subotu smo se uputili u Beograd, učestvovali smo na Humanitarnoj trci za malog Vasilija. Ponosna sam na svoju decu, jer su istrčali 7,7 kilometara, a ja sam ih pratila na stazi u invalidskim kolicima.

LjUBIŠA JE NAJVEĆA PODRŠKA

ULOGA majke je donela dodatnu sreću u život Anđeline Trifić, iako održavanje trudnoće i tri porođaja ove neustrašive Trsteničanke nisu bilo jednostavni. Složene analize, poput amniocenteze, otežavali su Anđelinini nevoljni pokreti.

- Najveći problem mi je bio sam početak, nesigurnost u koordinaciji pokreta, neophodno za brigu o malom detetu: uzimanje, menjanje pelena, ali u svemu je Ljubiša bio tu da pomogne - priseća se Anđelina.

Anđelina Trifić je završila Osnovnu školu "Živadin Apostolović" i Srednju ekonomsku školu u rodnom gradu. Studije ekonomije prekinula je kada je došla do zvanja ekonomiste. Iako je rano shvatila da se razlikuje od druge dece, nije posustajala ni na jednom polju: školovala se, volontirala, bavila se naukom, počela da trči, usavršava se, pronašla je  ljubav svog života i postala majka.

Početkom oktobra proslavila je 12 godina srećnog života sa Ljubišom, koji je njena nesebična podrška. Danas je majka Anite(10),Bogdana(8) i Eme(5). Mališani sviraju klavir, uče jezike, treniraju karate, trče humanitarne maratone. Svestranost su nasledili od neumorne mame. Često joj pomažu u radu udruženja.

- Uključili smo se u nacionalnu kampanju „Ne na moje mesto“, pokušavamo da širimo svest o pogrešnom parkiranju vozila na mesta predviđena za vozače sa invaliditetom, ali istovremeno organizujemo kreativne i sportske radionice, takmičenja, druženja, tribine - prenosi nam hrabra Trsteničanka. - Najsrećnija sam, jer znam da su deca ponosna na svoju mamu.

BONUS VIDEO - DVE ŽENE UPUCANE ZA DVA SATA: Načelnica Hitne o prizoru koji su zatekli na mestu zločina u Kruševcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije