SLATKA BAJKA ZA MALIŠANE: Humanitarna manifestacija naše kuće "Naj-torte" održana po 34. put

A. Z. Klisurić

20. 11. 2023. u 10:10

TRADICIONALNA humanitarna manifestacija naše kuće "Naj-torte" juče je organizovana 34. put po redu, a hol tržnog centra "Rajićeva" ispunili su slatkiši veštih domaćica. Ove godine odazvalo se više od 100 umešnih učesnica iz cele Srbije, a okupile su se oko iste ideje, kao i mi, da deci bez roditeljskog staranja u 13 domova u Beogradu i Pančevu izmame osmeh na lice i ulepšaju dan.

СЛАТКА БАЈКА ЗА МАЛИШАНЕ: Хуманитарна манифестација наше куће Нај-торте одржана по 34. пут

Foto: Z. Jovanović

Svi koji su juče došli da slobodan dan provedu u "Rajićevoj" bili su u prilici da vide i desetine torti koje su spremljene za ovu priliku. Alisa u zemlji čuda, novogodišnji praznici, životinje, vilenjaci - sve ovo je poslužilo kao inspiracija za najrazličitije poslastice. Posetioci su zastajali i fotografisali ova slatka remek-dela, a onda su za domaćice imali i brojna pitanja o tehnikama, načinu pripreme, kao i koliko im je vremena bilo potrebno da osmisle izgled i naprave sve detalje.

Ovogodišnjoj akciji "Naj-torte" odazvala su se brojna udruženja iz cele Srbije. Učešće u manifestaciji uzele su članice udruženja: "Slatki osmeh" iz Jagodine, Udruženje žena Barajevo, "Slatki zalogaj" iz Rekovca, "Srebrne carice" iz Kučajna, Udruženje žena Opovo, "Papazovac" i "Treće doba" iz Smedereva, "Izvor" iz Male Krsne, "Prelo" iz Lugavčina, "Petrijevo", sekcija žena "Skobalj", "Sveti Trifun" iz Saraoca i učenici Srednje škole "Vuk Karadžić" iz Ljubovije.

Sve učesnice u ovoj tradicionalnoj humanitarnoj akciji imale su isti cilj, a to je da razvesele mališane u domovima. Kako nam je juče ispričala Daliborka Vidaković iz Obrenovca, tri dana je trajalo pravljenje njene torte koju je nazvala "Šumska bajka".

- Moja prijateljica Jelena Radaljac i ja smo sedele i uz kafu osmislile šta će nam biti tema. Odlučile smo da napravimo jednu šumsku bajku sa vilenjacima. Njoj je trebalo oko tri dana da napravi figurice, a ja sam u subotu imala najviše posla. Malo smo spavale, ali nekako nam ovaj posao uopšte nije teško pao, jer smo znale da će ono što napravimo uveseliti i ulepšati dan mališanima - rekla nam je Daliborka.

Između 100 vrlo primamljivih torti, članice žirija u kom su bile učenice četvrtog razreda Srednje turističke škole Ana Delibašić i Mina Stajčić, kao i naša dugogodišnja koleginica Lidija Obradović, odabrale su 20 najlepših. Ipak, tri su se po lepoti posebno izdvojile i privukle najviše pažnje posetilaca i učesnika.

Treće mesto osvojila je Slavica Obradović, vicešampionsku poziciju zauzela je Daliborka Vidaković i njena "Šumska bajka". Tortu koja je privukla najviše pažnje svih onih koji su se juče zatekli na slasnoj smotri napravila je Tanja Jovanović iz Kučeva. Njena kreacija "Mama i beba" na kojoj su prikazani majmuni u zagrljaju oduševila je sve koji su je videli.

- Imala sam želju da kroz moju tortu predstavim ljubav, zato što bih volela da onima do kojih će ova torta na kraju doći pošaljem upravo tu poruku - rekla nam je Tanja.

Tanja nam je ispričala da joj je za tortu trebalo oko osam sati, a često su joj životinje inspiracija kada pravi slatka remek-dela.

Brojne dame koje su juče donele svoje torte već su veterani u našoj akciji i godinama se rado odazivaju našoj akciji. Međutim, među njima se izdvojila i jedna devojčica koja ima 11 godina, ali je odlučila da se takmiči i nekoga usreći. Jana Adamović iz Jagodine juče je donela svoj "Slatki osmeh". Ova devojčica počela je da pravi torte pre godinu dana ali, iako ima malo godina i malo iskustva, vidi se da je veoma darovita.

Veteranka i recituje

JEDNA dama već 23 godine ne propušta našu akciju.  Ljubica Stefanović iz Beograda izrecitovala je pesmu napisanu u čast ove manifestacije.

- Od 2000. godine neprestano pravim torte za ovu manifestaciju. Skupljam i fotografije sa svih tih druženja, a ova akcija usrećila je mnogu decu. Sada ne mogu da pravim baš velike torte, ali želim da učestvujem i neću odustati - ispričala nam je Ljubica.

- Počela sam da pravim torte uz mamu i baku, moja baka je učestvovala u ovim akcijama nekoliko puta. Ja sam dobila želju da se prijavim i napravim nešto lepo za moje vršnjake. Pošto nam dolazi Nova godina, odlučila sam da umesim tortu koja podseća na praznike. Sigurno ću doneti neku i sledeće godine - ispričala nam je Jana.

Torte su juče podeljene mališanima bez roditeljskog staranja u domovima u Beogradu i Pančevu, ali i udruženjima koja brinu o deci i mladima koji imaju teškoće u razvoju. Torta koja je zauzela prvu poziciju uveseliće korisnike Udruženja "Živimo zajedno".
- Kod nas su punoletni korisnici koji imaju intelektualne smetnje. Mi smo im rekli da će dobiti torte, oni su već danima jako uzbuđeni zbog toga. Verujem da će biti presrećni kada ih budu videli, jer oni danima željno iščekuju i raduju se ovome - rekao nam je predsednik ovog uduženja Dejan Kozić.

Specijalna nagrada

OSIM torti koje su bile namenjene mališanima i koje su izgledale bajkovito, jedan učesnik odlučio je da obraduje našu kuću. "Novosti" su u oktobru proslavile jubilarni 70. rođendan. Vredne ruke Aleksandra Mandića napravile su tortu u obliku šampanjca. Na ovoj flaši Aleksandar je našoj kući čestitao 70. rođendan. Njemu je žiri juče uručio i specijalnu nagradu.

Ova manifestacija, osim nemerljivom doprinosu vrednih domaćica, svoju uspešnost duguje i značajnim sponzorima. Šoping-centar "Rajićeva" otvorio nam je svoja vrata, a vredne poklone za učesnike pripremili su "Dijamant", "Europak", "Novoseljanka", Sale Departmens (worts team), "Aleva", "Hajat", "Metalac", "Mona", "Hedera vita", "Vuk turs" Vrnjačka Banja. Osim pojedinačnih učesnica, i brojni hoteli i poslastičarnice odlučili su da doniraju svoje torte mališanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)