KUĆU SVOG SUPRUGA NASLIKALA, A DA GA NIJE ZNALA: Slavujka Ilić deceniju pre venčanja ovekovečila rodni dom budućeg muža (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

18. 11. 2023. u 15:00

SLAVUJKA Ilić (70), rodom iz Obilića, koja sa porodicom živi u Lapovu, radila je u Kombinatu „Kosovo“ u Obiluću, a u slobodno vreme je slikala.

КУЋУ СВОГ СУПРУГА НАСЛИКАЛА, А ДА ГА НИЈЕ ЗНАЛА: Славујка Илић деценију пре венчања овековечила родни дом будућег мужа (ФОТО)

Foto: Z. Gligorijević

Uradila je pedesetak ulja na platnu, ali su sve slike stradale u požaru, kada je na kamion u koji je njena pokojna majka Cveta spakovala nameštaj, bačen Molotovljev koktel. Ostala je samo jedna, koju je u Lapovo donela nekoliko godina pošto se udala za Dragišu.

I to slika, koja, veruje Slavujka, pokazuje da su njih dvoje sudbinski bili vezani. Slika koju je naslikala 1974. godine, deset godina pre nego što se udala za sadašnjeg supruga, prikazuje kuću u Orloviću u kojoj se on rodio. U njoj je proveo tek nekoliko meseci, jer je sa roditeljima doselio u Lapovo.

- Dok sam u Prištini pohađala srednju bibliotekarsku školu, svakodnevno sam prolazila kraj kuće sa pomoćnim objektima, koja se nalazila na putu iz Obilića ka Prištini. U njenoj blizini je obično stajao autobus i ja bih uvek gledala u nju. Kada sam sa suprugom krenula po diplomu srednje ekonomske škole, on mi je iz autobusa pokazao tu istu kuću i rekao da je u njoj rođen. Kada sam mu rekla da sam je naslikala deset godina pre nego što smo se venčali, oboje smo znali da smo bili predodređeni jedno za drugo. Na nagovor dece sliku smo uzeli od moje mame i eto, srećom, spasili od sudbine koju su doživela sva moja dela – kaže Slavujka.

Kada je pre deset godina otišla u penziju, Slavujka je počela da se bavi enkaustikom. Tehniku je, veli, lako savladala zahvaljujući internetu. Što se tiče motiva, najviše voli da slika prirodu.

SUDBONOSNI SUSRET

Slavujka kaže da su se njeni i Dragišini putevi ukrstili i na dan smrti njenog oca Jova. Kada joj je nepoznati muškarac izjavio saučešće, nije se raspitivala ko je on, jer je bila previše skrhana bolom zbog gubitka oca. Kada je upoznala Dragišu, setila se lika mladića koji joj je izjavio saučešće.

-Peglu uključim na jedinicu. Potom foto papir premažem tankim slojem voska od bele sveće kako se kasnije voštane boje ne bi razlivale. Onda nanosim voštane boje pomoću pegle. Kasnije dodajem detalje pomoću vrha pegle, pazeći da ne bude previše slojeva, jer mogu da pokvare detalje – kaže Slavujka i dodaje da bi volela da u Lapovu organizuje izložbu slika rađenih peglom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?