SIN LEGENDARNOG JUGOSLOVENSKOG KARATE PRVAKA STVARA NOVE ŠAMPIONE: Osvojili šest medalja na Svetskom šampionatu (FOTO/ VIDEO)

S.BABOVIĆ

14. 10. 2023. u 17:09

OLIVER Tomić (1953-2021) bio je majstor karate sporta, kapiten reprezentacije SFRJ, poznat i kao najmlađi član nacionalnog tima, koji je čak četiri puta osvojao evropsko prvenstvo.

СИН ЛЕГЕНДАРНОГ ЈУГОСЛОВЕНСКОГ КАРАТЕ ПРВАКА СТВАРА НОВЕ ШАМПИОНЕ: Освојили шест медаља на Светском шампионату (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto:S.Babović

Boje Karate kluba Kruševac, kome je Tomić posvetio ceo život i karijeru, danas brane neki drugi talenti, ali da to čine jednako uspešno, zasluga je Tomićevog sina.

Marko Tomić(44) je svojevremeno postao najmlađi internacionalni sudija sa A licencom na svetu i glavni je trener nekadašnjeg očevog kluba. Upravo se vratio sa Svetskog prvenstva u Portugaliji, gde su njegovi mladi karatisti osvojili neverovatnih šest medalja. U dugoj tradiciji kluba, koji je od 1969.godine osvojio više od 25.000 odličja, ovo je najveći uspeh.

- Do ovog rezultata nismo došli radeći poslednjih meseci, već godinama, vredno, sa dva do tri raznovrsna treninga u toku dana - predočava za „Novosti“ Marko Tomić, trener šampiona. - Naši sportisti treniraju možda i više nego profesionalni klubovi u odlično plaćenim sportovima. Analizirali smo mečeve, naučno i praktično pristupajući svakom od njih. Ova deca su mnoga letovanja i zimovanja preskočila kako bi se posvetila sportu.

A ona kažu da se ne kaju. Nema tog izlaska u grad, koji bi pretpostavili treningu ili odlasku na takmičenje.

- Nikada mi se nije dogodilo da izaberem žurku umesto sporta, stižem da se družim i društvo ima razumevanja - kaže za „Novosti“ Lazar Simić(16), gimnazijalac koji je u Portugaliji osvojio srebrnu medalju u pojedinačnim borbama, a i treće u ekipnoj kategoriji. - Nisam imao tremu, što je za karate vrlo važno. Konkurencija u kadetskom uzrastu je bila veoma jaka, više od 40 takmičara iz celog sveta, ali pokazao sam da spreman. Odricanja postoje, ali stvarno vrede.

Lazar je odličan učenik trećeg razreda prirodno - matematičkog smera Gimnazije.

Najbolje ocene uslov su da se bude u klubu. To vrlo dobro zna i Đorđe Nedeljković(17), odličan učenik Ekonomsko - trgovinske škole. I postiže da bude sjajan u školi i u karateu. Individualno srebro u katama i bronzana medalja u borbi sa timom, to i dokazuju.

- Svima nama je karate pomogao i u školi i u životu - priča za „Novosti“ Đorđe. - Meni lično, u izgradnji ličnosti, da naučim da se borim, da budem disciplinovan i fokusiran. Ovde sam stekao i prijatelje za ceo život, trenera i drugare iz kluba.

VELIKI OLIJEVI REZULTATI

OLIVER Tomić - Oli postao je šampion Jugoslavije sa samo 17 godina, nosilac crnog pojasa sedmi dan. Osvajao je evropska i balkanska prvenstva, bio kapitan reprezentacije, a osim u KK Kruševac, trenirao je i u KK Crvena zvezda. Bio je i predsednik Karate JKA Šotokan federacije Srbije, član borda direktora Evropske i svetske Šotokan karate Federacije.

Zlato i srebro u Portugalu osvojila je studentkinja Nevena Simić, medalje su pripale i Lauri Isidorović i Kristini Đorđević. Svi oni motivisani su da nastave sa karijerom i po odlasku iz Kruševca. Kod kuće, njihov klub broji više od 200 aktivnih članova. Najmlađi karatista ima samo četiri godine. Sa toliko su i aktuelni prvaci počeli da treniraju.

- Prve treninge osmišljavamo kao igre, zbog čega se deca zainteresuju i nastavlje da dolaze – kaže trener Marko Tomić. - Slede prva regionalna takmičenja zahvaljujući kojima putuju po Srbiji, a onda, ukoliko su zaista predani, dolaze pravi izazovi. Zahvaljujući sponzorima, uspeli smo da poslednjih godina dobijemo novu salu i maksimalne uslove za trening i da, što je najvažnije, češće učestvujemo na internacionalnim takmičenjima.

Karatisti su u sali svakoga dana. Neretko, trener je uz njih 10 do 12 sati. Vodi svih 15 grupa, od onih dečijih, preko kadetskih, juniorskih i seniorskih sve do rekreativnih. Veruje da svako može postati šampion ukoliko je posvećen. Marko se odrekao univerzitetske karijere kako bi se posvetio treniranju najmlađih, po očevoj smrti.

- Znam da je otac bio ponosan, iako je to retko govorio - svedoči za „Novosti“ Marko.

- Mnoge njegove principe sam usvojio, a pre svega želju da pomognem drugima. Dokle god ima dece koje žele da treniraju, bići u ovoj sali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024