AMAZON USRED PITOME VOJVOĐANSKE RAVNICE: Jedinstveni rafting divljom i nepredvidivom rekom Karaš magnet je za avanturiste (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

01. 12. 2023. u 07:30

POGREŠNO je da se kaže da Vršac nema reku. Ima je, samo što ona ne prolazi kroz grad, već se nalazi petnaestak kilometara dalje, u tamošnjim selima Kuštilj i Vojvodinci.

АМАЗОН УСРЕД ПИТОМЕ ВОЈВОЂАНСКЕ РАВНИЦЕ: Јединствени рафтинг дивљом и непредвидивом реком Караш магнет је за авантуристе (ФОТО)

Foto: Klub Izazov

Reč je o Karašu, jednom od svega dva neuređena vodotoka u Vojvodini, koji u svom 110 kilometara dugom toku od Aninskih planinama u rumunskom delu Banata do Dunava kod Banatske Palanke, krivuda i vršačkim atarom.

Za Karaš kažu da je Amazon usred pitome vojvođanske ravnice. Zov divljine. Da je dobroćudan, ali nepredvidiv. Njegovo priobalje obraslo je šibljem, a tok preprečen palim stablima. Ni jednim svojim kilometrom nije plovan, pa motorni čamci tu nemaju šta da traže. Veća plovila još manje.

KAD KARAŠ POPLAVI

IAKO većim delom svog toka protiče kroz pitomu vojvođansku ravnicu, Karaš je zadržao svoj planinski karakter. Nepredvidiv je i bujičan. Svakog proleća, kada Rumuni otvore svoju branu, on se izliva i plavi na hiljade oranica, praveći ogromnu štetu našim ratarima.

-U tom periodu nikako ne sme da se plovi ovom rekom, kao ni u vreme bujanja podvodne vegetacije. Najbolje je ploviti u periodu od aprila do avgusta, kao i na jesen, ali nipošto bez nadzora iskusnih vodiča, jer je Karaš zaista nepredvidiv. Sa nama mogu da idu i potpuni amateri, žene, pa i deca u pratnji roditelja – naglašava Lazarević.

Tim divljim i teško pristupačnim terenom može se proći samo kanuima i kajacima, što su pre desetak godina ustanovile entuzijaste iz Pančeva i Vršca. Od tada oni zajedno organizuju dvadesetak raftinga godišnje, kako bi i drugi avanturisti mogli da uživaju u svim čarima te ćudljive reke, koja svaki put pred učesnike stavlja nove izazove i prepreke.

-Karaš je uvek drugačiji. U tome i jeste njegova draž. Nudi jedinstvenu i neponovljivu avanturu, koju pojedini učesnici više nikada na žele da oprobaju, dok nam se većina ponovo vraća. Ravnodušnih nema – kaže Miloš Lazarević, predsednik Kluba ekstremnih sportova „Izazov“ iz Vršca, inače glavni krivac što je ovaj rafting postao nova turistička atrakcija tog kraja.

Avantura po Karašu počinje u vršačkom selu Vojvodinci. Učesnici, kojih maksimalno može biti 23 u deset kanua i tri kajaka, tu prolaze kratku obuku. Lakša tura od 15 kilometara, koja traje oko tri sata, odatle vodi do brane kod starog mlina u selu Straža, pa do plaže Gat u selu Jasenovo, na kojoj se nalaze jedini slapovi u Vojvodini. Teža tura, koja ukupno ima 24 kilometra i traje oko pet sati, nakon pauze na Gatu nastavlja put do belocrkvanskog sela Grebenac, gde se Karaš uliva u kanal DTD.

-Ambijent kojim idemo je kao u amazonskim prašumama. Ogromne krošnje hrastova i topole nadvijaju se nad vodom, pala stabla preprečavaju put, pa moramo da se sagnemo ili da legnemo da bismo se provukli ispod njih. Neke prepreke, pak, budu nepremostive, pa plovila moramo da izvadimo iz vode da bismo ih obalom zaobišli, a negde je izlazak iz vode nemoguća misija, jer je priobalje zaraslo u šiblje – slikovito objašnjava Lazarević.

Najkritičnija, ali i posebno zanimlja tačka ovog neobičnog raftinga je, kaže, kod mosta kod Straže. Tu je Karaš dosta plitak i predstavlja pojilište za krave, koje se u njemu svakodnevno rashlađuju.

PLASTIKA

IAKO ne prolazi pored velikih gradova niti fabrika, ni Karaš, kao ni sve naše reke, nije odoleo savremenoj boljci – zagađenju. Priobalje u blizini naselja prepuno je plastične ambalaže, pa Lazarević planira da organizuje veliku akciju čišćenja.

-Krdo od stotinak krava u vodi, a ti se provlačiš između njih. Nekad budu veoma tvrdoglave, neće da se pomere, pa moramo sa kanuima i kajacima da izlazimo iz vode, što nije baš jednostavno – dodaje naš sagovornik.

Ukoliko plove u tišini, učesnici osim krava (šalu na stranu) na Karašu mogu da vide i brojne druge životinje – od pataka i čaplji do barskih kornjača, orlova ribara i štuka. Tu su i dve porodice vidri, čije prisustvo potvrđuje da je reka čista i lišena ljudske buke, a to je ono što traže i avanturisti iz cele Srbije i regiona, koji godinama dolaze na ovaj najneobičniji rafting u našoj zemlji.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?