"TRČIM KROZ PUSTINJU ZA MAKSIMA": Da bi pomogao lečenje dečaka iz Niša, humani Vranjanac započinje novi sportski izazov

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

23. 09. 2023. u 08:53

VRANjANAC Marko Nikolić, fitnes stručnjak i master profesor fizičkog vaspitanja i sporta, godinama živi u inostranstvu, ali je i te kako vezan za otadžbinu i rodni grad. Nedavno je odlučio da se još jednom upusti u veliku sportsku avanturu: trčaće 1.400 kilometara pustinjom Maroka da bi pomogao lečenje šestogodišnjeg Maksima Milenkovića, iz Niša, koji boluje od specifične mutacije gena.

ТРЧИМ КРОЗ ПУСТИЊУ ЗА МАКСИМА: Да би помогао лечење дечака из Ниша, хумани Врањанац започиње нови спортски изазов

Foto: Privatna arhiva

Nikolić planira da krene na put početkom decembra i da dnevno, ako mu uslovi dozvole, prelazi i do 100 kilometara, kako bi pokazao da je sve moguće ako ima volje i spremnosti.

 - Postavim pred sebe izazov i animiram ljude, da šalju poruke i uplaćuju novac. Nedavno sam se popeo na vrh Kilimandžara da bih pomogao svojim sugrađankama iz Vranja da odu na lečenje. Ovoga puta zacrtao sam novi cilj, da trčim za malenog Maksima, iz Niša, kojem je nužno da što pre ode na lečenje u Španiju - kaže Marko za "Novosti".

Od Niša do Atine, pa Kilimandžaro

NEDAVNOM Markovom osvajanju Kilimandžara u humanitarne svrhe, za lečenje sugrađanki iz Vranja, prethodila je još jedna misija.

- Trčao sam 2018. godine, hiljadu kilometara od Niša do Atine. Uz pomoć humanih ljudi sakupili smo oko 80.000 evra za lečenje jedne devojčice iz Aleksinca - kaže Marko.

Plan ovog mladog sportiste je da u Maroku, za 15 do 20 dana pređe 1.400 kilometara sa dvojicom prijatelja, Markom Petrovićem i Dušanom Crnobrnjom koji će ga pratiti biciklima.

Foto: Privatna arhiva

 

 - Pozvao sam Marka i Dušana i pitao i da li žele da krenu sa mnom u jednu tešku humanu misiju. Objasnio sam im da ću probati da pretrčim 1.400 kilometara pustinje u Maroku, kako bi podstakao ljude i apelovao na njih da sakupimo novac za lečenje jednog mališana. Iskreno sam im kazao i da su mi potrebna dva "ludaka" koji bi me pratili biciklima. Njihov odgovor se pretvorio u pitanje: "Kad krećemo?" Zamislite koliko srce treba da ima čovek da bi samo tako rekao: "Idemo!" - priča nam Marko. 

Posebna psihička priprema

TRČANjE pustinjom Maroka je veliki izazov i niko to do sada nije uradio. Zamislite da trčite od sedamdeset do devedeset kilometara dnevno, a oko vas nema apsolutno ničega. Jedino vidite pesak i gole planine. Osim fizičke spremnosti potrebna je i posebna psihička priprema - objašnjava naš sagovornik.

Rutu i etape je već odredio:

 - Krenućemo od Dahle pustinjom do Marakeša. Ovaj svojevrsni izazov ću prenositi preko društvenih mreža i sve vreme apelovati na humane ljude da pomognu malenom Maksimu.

Kilometar je 6.600 dinara ili 33 SMS-a, a do cilja je potrebno 46.800 poslatih poruka da bi dečak iz Niša primio neophodnu gensku terapiju u Barseloni.

 - Pitaju me: zašto Maksim? Pročitao sam da se za njega već dugo sakuplja novac i da je ostalo samo još šest meseci da bi se prikupilo nedostajućih 80.000 evra, da bi mogao da otputuje u Španiju i primi terapiju. Želim da pružim svoj maksimum za malog Maksima i da on i njegovi roditelji vide da nisu sami u ovoj surovoj borbi - iskren je Marko.

Ovaj poduhvat će, kako kaže, biti izuzetno težak, ali on ne haje za prepreke. Najvažnije je, veli, da se Maksimu Milenkoviću pomogne, a za njega samog ovo je još jedan veliki izazov.

Foto: Privatna arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)