SANJA JE NAŠLA BLAGO U ZEMLJI: Trenutak koji je promenio arheologiju u Župi (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

30. 08. 2023. u 07:00

ARHEOLOG Sanja Crnobrnja Krasić otkrila je avgusta 2019. godine figurinu staru oko 7.000 godina.

САЊА ЈЕ НАШЛА БЛАГО У ЗЕМЉИ: Тренутак који је променио археологију у Жупи (ФОТО/ВИДЕО)

Foto:S.Babović

Trenutak pronalaska figurine, nastale između 5.500 i 4.750 g. pre n. e., smatra se jednim od najvećih otkrića u srpskoj arheologiji zadnjih godina. Mala statua dobila je u međuvremenu ime „Vita“, potpuno je konzervirana i može se pogledati i na 58. Župskoj berbi, koja u Aleksandrovcu traje od 14. do 19. septembra.

Naučna javnost bila je oduševljena kada je na lokalitetu Vitkovačko polje kod Aleksandrovca pronađena figurina. Ekipa „Novosti” dobila je tada ekskluzivnu priliku da prisustvuje vađenju iz zemlje spektakularne boginje od pečene gline iz mlađeg neolita, koju je otkrila Sanja Crnobrnja Krasić, u to vreme zaposlena u Zavičajnom muzeju Župe.

To je bila ujedno i četvrta monumentalna venera nađena na lokalitetu, a prva nakon davne 1969, kada su arheolozi pronašli čuvene antopomorfne skulpture „Lejdi of Aleksandrovac” (Miladija), „Venus de Župa” (Ružica), „Madam de Vitkovo” (Grozdana), kao i veneru - „Madam de Venčac”.

Gornji deo tela boginje nađen je u celini, dok su glava i noge bili odvojeni. Do najnovijeg otkrića se došlo prilikom zaštitnih istraživanja zbog radova na uvođenju lokalne kanalizacije!

- Figurina je iz perioda prve industrijske revolucije, kada su ljudi prestali da budu lovci, postali su sakupljači, pripitomljavali životinje i krenuli da neguju sedelački način života. Osim ove figurina, nađen je i žrvanj za mlevenje hrane, kao i ostatak peći sastavljene od dve podnice i 20 centimetara savijene polomljene keramike, koja je služila kao termička tampon zona.

U julu 2021. godine javnost je imala prilike da prvi put vidi restauriranu statuu. Posle intervencije stručnjaka sa Instituta „Jaroslav Černi“, odnosno „BioSens“ i Archae&Craft, „Vita“ je dovedena je u stanje gotovo identično onom u kom je bila pre čitavih 7.000 godina! Visoka je 54,1 centimetar i predstavlja do sada najvišu pronađenu statuu ovog tipa.

Zbog jasnih karakteristika (ruke postavljene na stomak, telo i lice predstavljeno urezima, sa bademastim očima, očešljanom kosom i šarama), klasifikovana je u kosovsku varijantu vinčanske kulture.

https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/1048803/drevna-figurina-crvenim-cizmicama-jos-jedno-senzacionalno-arheolosko-otkrice-lokalitetu-vitkovacko-polje-zupi

Zahvaljujući Sanjinim otkrićima, stigla je podrška za nastavak istraživanja Vitkovačkog polja. Već oktobra 2021. godine, na istom lokalitetu stručnjaci su pronašli praistorijsku figurinu visoku šest centimetara, a prve procene ukazivale su na to da je nastala oko 4.800 godina p. n. e. Arheolozi na čelu sa dr Adamom Crnobrnjom posvedočili su za „Novosti“ da takav artefakt do sada nije bio poznat, jer je figurina obojena u zeleno i crveno, a ima i stilizovane čizmice - u crvenoj boji! 

OTKRIĆA

SANjA Crnobrnja Krasić, arheolog i viši kustos, nastavila je u međuvremenu karijeru u Narodnom muzeju Toplice. I tamo beleži sjajne rezultate istražujući brdo Hisar i brojne druge lokalitete. Sanja je kao dvanaestogodišnja devojčica bila izbeglica iz Voćina kod Podravske slatine, a kako je postala junakinja srpske arheologije pročitajte ovde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)