OVO JE BIO NAJPOZNATIJI BEČKI ŠPIJUN : Prerušio se u monaha, uzeo lažno ime, pa snimao Kruševac (FOTO)

S.BABOVIĆ

08. 08. 2023. u 16:03

PAVLE Josif Miteser (1757-1833) bio je jedan od najvećih špijuna austrijske vojske. Iako je ključnu ulogu kroz operacije u Zemunu, odigrao u obaveštajnom ratu između dve velike imperije, Austrije i Turske, 1784.godine bio je aktivan i u Kruševcu. Kasniji istorijski izvore predstavljali su ga kao „putopisca“ demarkirajući njegov stvarni identitet uhode.

ОВО ЈЕ БИО НАЈПОЗНАТИЈИ БЕЧКИ ШПИЈУН : Прерушио се у монаха, узео лажно име, па снимао Крушевац (ФОТО)

Foto:FB U vremenu starog Kruševca

Infiltrirao se u svešteničku zajednicu tako što se preoobukao u manastirskog slugu i pod izmišljenim imenom Mihailo Kovačević proputovao Šumadiju i deo Centralne Srbije, sa ravaničkim monasima.

Njegov cilj je bio da izradi vojno-geografske karte, detektuje strateške položaje na terenu, ali i da popiše pripadnike srpske zajednice, koji su potencijalno mogli da pomognu zemunskim trgovcima u nekom budućem ustanku. Osnovni zadatak praćenja turskih garnizona u porobljenoj Srbiji dobrim delom je proširio.

Činjenica da je za masku odabrao monaško odelo ukazuje koliko je dobro poznavao srpski mentalitet, budući da je narod ovdašnji oduvek bio poznat kao "verujući", koji rado prima sveštenike u kuću.

- Njegovo delo je kasnije i izdato na nemačkom jeziku kao „Opis Srednje Srbije“, sa poglavljima „Od Kragujevca do Jagodine“, „Od Ćuprije do Kruševca“ i „Od Kruševca do Čačka“- navodi Slobodan Simonović, bibliotekar koji je Mitesera uvrstio u Enciklopedije Kruševca. - Opisuje Obrež, Belu Crkvu odnosno Varvarin, Bošnjane, Šanac, Kruševac, Ribnik, Mačkovac, Trstenik.

Nešto detaljniji opisi Kruševca prenosi dr Dušan Pantelić u knjizi „Vojno geografski opisi Srbije pred Kočinu Krajinu od 1783. do 1784.“.

- Zemljište prema Moravi je pod livadama i njivama sa kukuruzom, koje Morava plavi svake godine - navodi Pavle Josif Miteser u svojim poverljivim izveštajima. - Varoši je bilo 270 kuća, od koji 120 hrišćanskih i 150 turskih. Postojale su dve crkve. Jedna od njih bila je dobro izgrađena, a druga je vrlo velika obaljena crkva, viši dvorski hram kneza Lazara. U sredini mesta su zidine još sedam kuća. Sve kuće su drvene. Najveći broj turskih kuća sagrađene su na sprat. Postoje tri hana, pet kafana i četiri pekare.

Kako navodi dalje bečki operativac, putevi koji vode iz Kruševca prilično su široki i mogu se koristiti za suvog vremena. Bagdalu izdvaja kao uzvišenje, koje je zbog strateškog položaja idealno za osmatranje. U analizama mapira teren, opisuje objekte i saobraćajnu povezanost lokacija. Opisujući ljude, fokusira se na njihovu versku pripadnost.

Miteserovi izveštaji posebno su bili pohvaljeni u Austriji, gde je nastavio da napreduje u službi. Plenio je poštu, presretao pisma i razvijao sopstvenu špijunsku mrežu.

Ispraćen je u penziju sa svim mogućim počastima. Završio je pod velom misterije, kao što je i bio njegov rad za života. Telo austrijskog špijuna nađeno je u Dunavu nedaleko kod Beča. Pretpostavljalo se da mu je verovatno usled infarkta, upao u reku i udavio se. Zvanično.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)