HRAM SVETOG SAVE SPONA DRVARA I BEOGRADA: U gradiću koji su nekada pamtili po Titu, ponose se svetinjom sa imenom prvog arhiepiskopa SPC

S. MIŠLjENOVIĆ

30. 07. 2023. u 07:00

DRVAR i Beograd povezuje jedna veoma važna stvar - imaju Hram Svetog Save, sabornu crkvu koja nosi ime prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve, srpskog princa, književnika i diplomate, utemeljitelja gotovo svega što čini našu srpsku državu.

ХРАМ СВЕТОГ САВЕ СПОНА ДРВАРА И БЕОГРАДА: У градићу који су некада памтили по Титу, поносе се светињом са именом првог архиепископа СПЦ

HRAM Svetog Save Drvar foto ustupljena fotografija

I u Drvaru su na to neizmerno ponosni, naročito kada se nađu u matici Srbiji, u njenoj prestonici, gde svima pričaju da i oni imaju hram koji nosi ime našeg svetitelja i prosvetitelja.

Foto: S.M.

Tako je bilo i kada su nedavno deca iz Drvara prisustvovala obeležavanju rođendana Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija u beogradskom Hramu Svetog Save. Patrijarhu su darovali crtež istoimenog hrama u svom rodnom gradu i tradicionalne proizvode od drenjina po kojima je takođe poznat ovaj kraj.

Foto: S.M.

MUP

Na području Drvarske parohije nalazi se jedanaest pravoslavnih hramova, ali glavni je onaj koji nosi ime Svetog Save. Sagrađen je između 1932. i 1939. godine, za vreme sveštenomučenika Milana Banjca. U ovom hramu, 1991. godine ustoličen je prvi episkop bihaćko-petrovački Hrizostom Jevtić.

- U Hramu Svetog Save u Drvaru postoji i kripta gde su 1992. godine pohranjene mošti sveštenomučenika drvarskih Milana (Banjca) i Milana (Golubovića), te mučenika stradalih zajedno sa njima u Risovačkoj jami, kod Krnjeuše u opštini Bosanski Petrovac. Tu su ih ustaše na svirep način mučile, a potom bacile u bezdan - kaže za "Novosti" Saša Crljić, starešina Hrama Svetog Save u Drvaru.

Foto: S.M.

Prema njegovim rečima, hram se već godinama obnavlja jer je pravoslavna bogomolja devastirana u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini početkom devedesetih:

- Hram treba da se renovira, a posebno unutrašnjost. Spoljašnji deo je urađen, kao i novi krov, ali sad je u planu detaljna unutrašnja rekonstrukcija - priča nam sveštenik Crljić.

Za "Novosti" objašnjava da je posle Prvog svetskog rata započeta izgradnja tri hrama koji je trebalo da ponesu ime Svetog Save:

- Jedan hram je trebalo da bude sagrađen kod Splita, drugi kod Šibenika i treći u Drvaru. Od planirana tri, sagrađen je samo ovaj u Drvaru, što nas na ovim prostorima čini ponosnim. Ovaj hram je bio na metikomunista dugo posle završetka Drugog svetskog rata a i drvarski kraj je bio komunistički.

Foto: S.M.

- Komunisti su posle rata hram pretvorili u skladište soli i brašna. Hram je prvi put osveštan tek 1989. godine, čak 50 godina nakon što je sagrađen - ističe sveštenik Crljić. Deca iz Drvara se ponose svojim Hramom Svetog Save i tome je umnogome doprinela veronauka koju uče u školi. - Danas možemo reći i da se ljudi vraćaju crkvi i žele da se obnovi Hram Svetog Save. Ipak, zasad nema dovoljno većih priložnika, ali narod izdvaja za obnovu koliko može i nadam se u neko dogledno vreme da ćemo crkvu potpuno obnoviti, da bude na ponos svih Drvarčana - poručio je sveštenik Crljić.

Inače, od jedanaest pravoslavnih hramova na području Drvara najstariji - Preobraženja Gospodnjeg je u Velikom Cvjetniću i podaci o njemu datiraju još iz 1788. godine. Pravoslavne svetinje su i Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Vrtoču, Kapela Svetih sveštenomučenika drvarskih Milana i Milana na Spasovini, Hram Svetog proroka Ilije u Bastasima i Hram Pokrova Presvete Bogorodice na Zavođu u Šipovljanima, te Kapela Svetog velikomučenika Dimitrija na Kamenici. Tu je i Hram Preobraženja Gospodnjeg u Velikom Cvjetniću, Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Trubaru, Hram cara Konstantina i carice Jelene u Boboljucima, Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Prekaji, Hram Svetog proroka Ilije u Rorama i Crkva Svetog Prokopija u Mokronogama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)