U MREŽI MATEMATIKE: Od smrti Mihaila Petrovića Alasa prošlo 80 godina

D.B.M.

08. 06. 2023. u 17:18

NA današnji dan pre 80 godina preminuo je Mihailo Petrović Alas (1868 - 1943) srpski matematičar, univerzitetski profesor, akademik Srpske kraljevske akademije, osnivač beogradske matematičke škole.

У МРЕЖИ МАТЕМАТИКЕ: Од смрти Михаила Петровића Аласа прошло 80 година

vikipedia

Rođen je na Savskoj padini, nedaleko od Konaka kneginje Ljubice. Kao dečak je naučio ribarski zanat kod beogradskog alasa Gašpara Čuklje, potom položio majstorski ispit ribarskog esnafa i tako dobio nadimak "Mika Alas". Napisao je više od 400 radova iz teorijske i primenjene matematike, matematičke fizike i hemije, mehanike, geometrije i opšte fenomenologije. Tvorac je matematičke fenomenologije, teorije matematičkih spektara koja je praktično primenjena u astronomskim, statističkim i drugim izračunavanjima i veoma je doprinio matematičkoj analizi, posebno teoriji diferencijalnih jednačina i teoriji funkcija.

Njegova najpoznatija dela su: "Kvalitativna integracija diferencijalnih jednačina", "Elementi matematičke fenomenologije", "Fenomenološko preslikavanje", "Predavanja o matematičkim spektrima", putopis "Kroz polarnu oblast", popularno napisan roman "Jegulje".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)