TAKMIČENJE U AMBASADI NAŠE ZEMLJE U MOSKVI: Srbija u srcu ruske dece

U AMBASADI Srbije u Moskvi juče je počela dvodnevna kulturna manifestacija pod nazivom "Srbija u mom srcu". Iz mnogih gradova Ruske Federacije, 13. put zaredom, došla su deca da se takmiče u pevanju i recitovanju srpskih pesama, a veliki broj učesnika pokazao je koliko su Rusi i Srbi bliski narodi, jer je celokupna aktivnost zasnovana na entuzijazmu pedagoga i dece širom Rusije.

ТАКМИЧЕЊЕ У АМБАСАДИ НАШЕ ЗЕМЉЕ У МОСКВИ: Србија у срцу руске деце

B. Vlahović

Posebno je bilo dirljivo slušati decu prvih razreda osnovne škole kako recitiju stihove Jovana Jovanovića Zmaja, Milana Rakića..., a učenica drugog razreda iz Belgoroda Jelisaveta Koroticka obučena u srpsku narodnu nošnju recitovala je rodoljubive, bolne stihove pesme "Krvava bajka" Desanke Maksimović. Jelisavetin vršnjak Artjom Dubrovski recitovao je stihove Jovana Dučića.

Čak iz Volgogradske oblasti, u Moskvu su doputovali majka i sin, a otpevali su više srpskih vaskršnjih pesama prateći jedno drugo na instrumentima.

Istovremeno, u okviru ove kulturne manifestacije, u foajeu naše Ambasade u Moskvi odražava se i takmičenje dečjih likovnih radova crtanih po motivima srpskih bajki i narodnih pesama.

Na otvaranju manifestacije "Srbija u mom srcu", sve učesnike, đake i njihove nastavnike, pozdravio je Momčilo Babić, ambasador Srbije.

- Ovakve kulturne priredbe u kojima učestvuju mladi najbolje govore da se gaji veliko prijateljstvo između dva bratska naroda čija je istorija vekovima povezana i isprepletena. Otvaranju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ruski prevodilac i član Saveza pisaca Rusije i Srbije Valerij Latinjin, koji je na ruski jezik preveo više od 40 knjiga srpskih pesnika, kazao je da i u ovim teškim vremenima za Rusiju, Srbi pokazuju svoju iskrenu ljubav prema bratskom ruskom narodu i zemlji.

Jelena Osipova, predsednica Društva rusko-srpskog prijateljstva, podsetila je:

- Velika je zasluga pokojnog Ilje Čislova, poznatog prevodioca i dokazanog prijatelja Srba. Jer, on je bio jedan od glavnih inicijatora da što više dece u Rusiji zna srpski i da se u školama propagira srpska kultura.

PROGLAŠENjE POBEDNIKA - DANAS

UČESNICI takmičenja "Srbija u mom srcu" bili su podeljeni po uzrastu u četiri kategorije. U poslednjoj su bili i ruski studenti koji su pevali pesme o Svetom Savi kao i o Kosovu i Metohiji.

Finale takmičenja održaće se danas i istovremeno biće saopštena imena pobednika. 

U punoj dvorani naše ambasade, osim ruskih mališana bila su i deca Srba koji žive i rade u Moskvi. Zahvaljujući entuzijazmu pokrenuta je škola u kojoj deca iz mešovitih srpsko-ruskih brakova upoznaju kulturu i uče jezik svojih predaka pa su i ona učestvovala u recitovanju stihova poznatih srpskih pesnika. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)