TART SA SMOKVAMA: Jednostavan desert koji će vas oduševiti ukusom
Tart sa smokvama akcenat stavlja upravo na ovo voće, ističući njihov bogati ukus.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za pecivo:
- 250 g višenamenskog brašna
- 1 kašika šećera
- 1/2 kašičice soli
- 12 kašika hladnog putera, isečenog na kockice
- 60 ml ledene vode
Za voće:
- 24 velike sveže smokve
- 60 g šećera
- 4 kašike hladnog putera, sitno isečenog na kockice
- 60 g džema od kajsije, zagrejanog
Priprema:
Kako biste napravili podlogu za tart sa smokvama, stavite brašno, šećer i so u blender. Blendirajte nekoliko puta da se sjedini. Dodajte puter i blendirajte 10 do 12 puta, dok puter ne bude veličine graška.
Dok blender radi, sipajte ledenu vodu i blendirajte sve dok testo ne počne da se spaja. Istresite na pobrašnjenu dasku i brzo umesite u ravan disk 13 cm. Umotajte u plastiku i stavite u frižider da odstoji 1 sat. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Obložite pleh papirom za pečenje.
Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte testo u pravougaonik malo veći od nekih 30 cm. Umotajte testo oko oklagije i tako ga prebacite u pripremljenu tepsiju. Ostavite u frižideru 15 minuta. Uklonite peteljku sa svake smokve i isecite ih na četvrtine. Poređajte smokve na testo. Pospite sa 60 g šećera i pospite puterom.
Pecite 50 minuta do 1 sat, dok pecivo i voće ne počne da rumeni. Za vreme pečenja jednom okrenite tepsiju. Ako se pecivo naduva na jednom mestu, nožem izrežite mali prorez da izađe vazduh. Kada je tart gotov, izvadite ga iz kalupa dok je još topao i prenesite ga na dasku ili čisti komad papira za pečenje.
U malom tiganju zagrejte džem od kajsije sa 2 kašike vode i potpuno premažite voće i pecivo smesom. Ostavite da se ohladi, isecite i servirajte toplo ili na sobnoj temperaturi.
EKSKLUZIVNO - URANIJUM I TEŠKI METALI OTKRIVENI U TKIVU GENERALA PAVKOVIĆA: Iz italijanske laboratorije stigli rezultati analiza (FOTO)
U TUMORSKOM tkivu generala Nebojše Pavkovića, koje je 15. septembra poslato na analize u specijalizovanu laboratoriju u Italiji, pronađeni su uranijum i teški metali u ekstremno visokim koncentracijama!
29. 11. 2025. u 08:00
OTAC PADAO U NESVEST, HITNA INTERVENISALA NEKOLIKO PUTA Mučne scene na sahrani Ane Radović - Iz porodične kuće je ispratili na večni počinak
DANAS je na Zlatiborskom groblju sahranjena Ana Radović iz Čajetine, koja je poginula u teškoj sabraćajnoj nesreći na magistralnom putu kod Čačka.
28. 11. 2025. u 14:45
ĐAK NASMEJAO SRBIJU: Evo kako je na kontrolnom odgovorio na pitanje o nazivu naše HIMNE: "Detetu bih dao DESETKU"
GREŠKE iz školskih svezaka ponekad umeju da izmame najšire osmehe, što potvrđuje i situacija u kojoj se našao jedan mališana iz Srbije. Sve je počelo kada je njegova mama na internetu podelila njegove odgovore sa kontrolnog zadatka iz predmeta Svet oko nas. Jedan od njih oduševio je korisnike društvenih mreža.
05. 12. 2025. u 11:27
Komentari (0)