RECEPT ZA KRANCLICE: Napravite sami slatke cvetove naših baka - i zamirišite celu kuću (FOTO)

Novosti online

05. 02. 2023. u 12:00

ČUVENE kranclice su nekada pravile sve bake, jer je ovaj kolačić savršen da se njima posluže neočekivani gosti

РЕЦЕПТ ЗА КРАНЦЛИЦЕ: Направите сами слатке цветове наших бака - и замиришите целу кућу (ФОТО)

Foto: A. M.

Kranclice mogu da se pospu prah šećerom ili mlevenim orasima, ali i namažu pekmezom. Kako god se, na kraju, završio ovaj kolač - uživaćete dok ga jedete.

Kranclice - sastojci:

200 grama butera

100 grama šećera
jaje
2 vanil šećera
300 grama brašna
1/5 praška za pecivo

Foto: A. M.

 

Kako se prave krancle:

Prvo se dobro pomešaju buter i šećer, a dobro je izmešano kada se više ne "čuje" šećer. Dodaju se vanil šećer i jaja. Malo brašna se pomeša sa pola praška za pecivo. Sipa se brašno, ali ne odmah sve, jer od testa zavisi koliko je potrebno.

Kada se napravi lopta, srednje tvrda, podeli se u dva dela, umota u foliju  i stavi u frižider. Testo mora da stoji najmanje dva sata u frižideru da bi se stvrdnulo i lakše razvilo.

Foto: A. M.

Testo se pažljivo razvije što tanje, a u pleh se stavi papir za pečenje i uključi rerna. Na testu se modlicama sa figuricama vade kolačići i ređaju u pleh. Između kolačića mora da postoji razmak jer će zbog praška za pecivo malo porasti. Ko želi da pravi duple kolačiće sa pekmezom, jedan kolačić treba da ima rupicu u sredini.

Preostalo testo se ponovo umesi i razvije i iskoristi za nove kolačiće. Kada se iskoristi prvo testo izvadi se drugo iz frižidera i ponovi postupak.

Foto: A. M.

Kolačići se peku od 10 do 16 minuta, u zavisnosti od rerne. Kada promene boju - pleh se vadi i stavlja nov. Čim se kolačići izvade mažu se pekmezom od kajsija ili samo posipaju prahom.

Bake su kranclice mazale belancem od jednog jajeta i posipale ih mlevenim orasima pa stavljale u rernu. Napravite kolačiće na sve načine i otkrijte šta najviše volite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ČESTO SRPSKO IME IMA TUŽNO ZNAČENJE: Roditelji koji ga daju svojoj deci često nisu svesni porekla