GULAŠ SA PRILOGOM NAŠIH BAKA: Kako napraviti savršene tarane - lako i jednostavno (FOTO)
OVO JELO se može skuvati sa junetinom ili prasetinom, srnetinom ili zečetinom, ali je neuporedivo ukusnija kada se jede sa taranom
Foto: A. M.
Gulaš je staro jelo čija popualrnost nikada neće izbledeti. Može da se pravi od gotovo svake vrste mesa. Pored svežeg mesa, veoma je važan i prilog sa kojim se služi.
Neke domaćice uz gulaš služe pire od krompira, a neke kuvan krompir. Druge skuvaju široku testeninu poput tortelina. Treće spremaju domaće knedle. Predlažemo da uz gulaš napravite taranu prema starom receptu.
Recept za gulaš:
Recept je za dve osobe, ukoliko kuvate za četvoro duplirajte sastojke.
Gulaš - sastojci:
* 1 svinjski file
* 2 crna luka
* 2 lovorova lista
* 1 šargarepa
* 1 čen belog luka
* 1 decilitar crnog vina
* 1 kašikica aleve
* so, biber, začini
Gulaš - priprema:
Crni luk se očisti i isecka, a šargarepa se očisti i narenda. Crni luk, šargarepa i sitno iseckan čen belog luka se posole i pobibere, pa izdinstaju.
Foto: A. M.
Svinjski file se očisti od žilica i iseče na kocke, pa ubaci u izdinstan crni luk. Kada meso pobeli dodaju se suvi začini prema želji i ukusu. Dodaje se kašikica aleve paprike, dva lovorova lista i čaša crnog vina.
Kada se meso izdinsta i gulaš je gotov, u šoljicu se kašikica izmeša kašikica brašna sa malo mleka. Ovim će se gulaš zgusnuti, a može da se doda i kašikica kečapa. Neka se krčka još pet minuta i gulaš je gotov.
Tarana
Ova testenina se pravi izuzetno jednostavno, a može da se jede uz različite priloge, pa i jednostavan sos od paradajza.
Tarana - sastojci:
* 1 jaje po osobi
* 100 grama brašna po osobi
* trenica
Tarana - priprema:
Umesi se čvrsto testo od jajeta i brašna. Na radnu površinu se pospe brašno, uzme jaka trenica i na najšire rupice se tre testo. Budite pažljivi ukoliko trenica nije dovoljno oštra.
Foto: A. M.
Tarana se skuva tek kada je gulaš gotov. Kuva se brzo, pa kada se tarana pojavi na površini izvadi se jedna i proba.
U tanjir se prvo sipa tarana, a odozgo gulaš. Uz taranu se ne jede krompir, niti je potreban hleb.
Preporučujemo
RECEPT ZA BRZI RUČAK: Egzotična salata sa pasuljem, piletinom i narandžom
02. 02. 2023. u 13:33 >> 14:41
SOČNO TELEĆE PEČENjE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu
31. 01. 2023. u 10:37
HLADNA BAKLAVA SA PISTAĆIMA: Hrskav slatkiš sa prelivom od čokolade (VIDEO)
30. 01. 2023. u 20:53
VELIKO UPOZORENjE VUČIĆA: Za godinu i po dana suočićemo se sa velikim ratom, niko više ne želi da sluša drugu stranu
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, na forumu "GLOBSEC BELTALKS: Beogradski ekonomski razgovori", da više nema racionalnosti u međunarodnoj politici i da se uskoro sprema veliki sukob.
09. 12. 2025. u 20:57
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)