UKUSAN I ZDRAV, PRAVI RUDNIK VITAMINA C: Originalni nemački recept za kiseli kupus, da uživate u salati u hladnim danima

Tatjana Marković

22. 10. 2024. u 14:13

DOMAĆICE zimnicu naveliko prave, a još nije kasno da se ukiseli kupus.

УКУСАН И ЗДРАВ, ПРАВИ РУДНИК ВИТАМИНА Ц: Оригинални немачки рецепт за кисели купус, да уживате у салати у хладним данима

Foto: Shutterstock

Mi vam predlažemo recept za kiseli kupus iz Nemačke, koji možete odmah da isprobate.

Sastojci:

1300 g kupusa, jedna srednja glavica, očišćena od spoljašnjih listova
15-20 g morske soli
nekoliko listova lovora
½ kašičice semena kima

Recept za kiseli kupus:

Kako biste napravili kiseli kupus prvo sklonite spoljne listove kupusa, a zatim ga izmerite na kuhinjskoj vagi. Koristite 1-1,5% soli. Ako je vaš kupus težak 1 kg, koristite 10-15 grama soli. Potom isecite kupus na četvrtine i isecite jezgro. Isecite svaku četvrtinu po dužini na veoma tanke trake. Možete i da koristite rende.

Foto Shutterstock

Prebacite narezani kupus u veliku i čistu posudu i posolite, pa ga žustro mešajte rukama 5-10 minuta. Kupus će pustiti dosta tečnosti, što više tečnosti to bolje. Sada možete dodati i lovorov list i malo kima. Ubacite kupus u čistu veliku teglu i sipajte svu tečnost na vrh. Pesnicom ili nečim teškim ga pogurajte i pritisnite. Tečnost treba da pluta na površini kupusa. Stavite kamen na vrh kupusa.

Zatim pokrijte teglu čistom krpom ili plastičnom folijom i pričvrstite je gumicom. Kiselite kupus 3 do 10 dana na temperaturi od oko 18 °C do 26 °C. Držite teglu dalje od direktne sunčeve svetlosti. Pritiskajte kupus najmanje dva puta dnevno. Važno je da ima dovoljno tečnosti na vrhu. Probajte ga nakon tri dana. Ako vam se sviđa ukus, zavrnite poklopac i stavite u frižider. Ostavite da kupus nastavi da se kiseli 14-21 dan u frižideru.

(stvar ukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

KARLEUŠA OTKRILA CECI ISTINU O SNAJI: Nije ostala ravnodušna na reči o Veljku i Bogdani