RECEPT ZA HLEB IZ PROVANSE: Ovaj francuski hleb pravi se sa mešavinom začinskog bilja i sira

Новости онлине

26. 06. 2024. u 11:01

Fugasa hleb se pravi u obliku elipse, i naprave se rezovi na testu tako da hleb, kada se ispeče, podseća na glavicu pšenice. Hleb se brzo pravi, za samo 45 minuta, a možete da ga servirate i za posebne prilike.

РЕЦЕПТ ЗА ХЛЕБ ИЗ ПРОВАНСЕ: Овај француски хлеб прави се са мешавином зачинског биља и сира

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g brašna za hleb
  • 1-3/4 kašičice soli
  • 1-3/4 kašičice aktivnog suvog kvasca
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 130 ml tople vode
  • 2 kašičice mlevenog svežeg ruzmarina
  • 2 kašičice mlevene sveže majčine dušice
  • 2 kašičice mlevenog svežeg bosiljka
  • 2 kašičice seckane sveže žalfije
  • 30 g rendanog parmezana
  • 1/2 kašičice sušenog bosiljka
  • 1/2 kašičice krupne morske soli

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte brašno, kvasac i so. Dodajte vodu i ulje suvim sastojcima; mutite na niskoj brzini 2 minuta, a zatim koristeći kuku za testo, mutite na srednjoj brzini, 5 minuta. Umešajte začinsko bilje i parmezan; testo će biti lepljivo.

Stavite u podmazanu posudu, i jednom izmesite rukom, da bi se testo podmazalo. Pokrijte i ostavite na toplom mestu da se udvostruči, oko 1 sat. Zagrejte rernu na 220°. Izvucite testo na blago pobrašnjenu površinu i pažljivo podelite napola. Svaku polovinu stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Pobrašnjenim rukama napravite ovalni oblik od testa.

Koristeći oštar nož, napravite 1 dugačak rez po sredini i 4 reza sa obe strane dugačkog reza, tako da testo dobije oblik lista. Razvucite ga po potrebi da naglasite rezove. Pokrijte kuhinjskom krpom; ostavite da se diže na toplom mestu, dok se skoro ne udvostruči, oko 20 minuta. Pospite krupnom morskom solju, suvim bosiljkom i dodatno rendanim parmezanom. Pecite dok ne porumeni, oko 15-20 minuta.

(stvarukusa/mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

PO DOSTOJEVSKOM: Ovih 6 znakova otkrivaju ZLE LJUDE