MNOGI PRAVE VELIKU GREŠKU, A SAMO UZ OVE CAKE ĆE BITI HRSKAVO I SOČNO: Ovako se pravi savršeno hrskavo testo

Novosti online

13. 02. 2024. u 09:00

TRIKOVI za hrskavo testo učiniće da dobijete najbolju podlogu za kolače.

МНОГИ ПРАВЕ ВЕЛИКУ ГРЕШКУ, А САМО УЗ ОВЕ ЦАКЕ ЋЕ БИТИ ХРСКАВО И СОЧНО: Овако се прави савршено хрскаво тесто

Foto Shutterstock

Hrskavo testo osnova je brojnih neodoljivih poslastica (pite, tartovi), a koristi se i za slana izdanja. Njegova priprema zaista nije zahtevna - osnovni sastojci su brašno, jaja i masnoća. Ipak, ima nekoliko malih začkoljica koje treba izbeći po svaku cenu, ovo su najvažnije.

Hladni maslac i hladne ruke

U receptima retko piše da sastojci budu hladni, a kod ovog testa je suprotno - maslac mora da bude hladan. Treba ga umešati brzo, rukama koje pre toga takođe treba rashladiti vodom. U suprotnom će testo biti masno i teško. Uz to, bilo bi dobro da se hrskavo testo mesi na hladnoj površini (poput mermera). Ako je nemate, svakako izbegavajte da ga mesite blizu vrućeg šporeta.

Radite brzo

Bez obzira na to mesite li rukama ili vam u tome pomaže mikser, imajte na umu da proces treba da bude što kraći. Ako "mučite" testo, razviće se gluten, a maslac će početi da se topi.

Testo mora da se odmori

Ako vam iznenada dolaze gosti i desert morate brzo da poslužite, savet je da se ne upuštate u pripremu kolača od hrskavog testa. Iako je proces njegovog pravljenja jednostavan, testo mora da odstoji u frižideru minimum pola sata. Ako propustite ovaj korak, velika je verovatnoća da će se u određenoj meri skupiti pri pečenju, a ni tekstura neće biti za pohvalu.

Ne maltretirajte testo oklagijom

Ako je testo duže vreme bilo u frižideru, ostavite ga nekoliko minuta da odstoji na sobnoj temperaturi. Budete li na njega navalili oklagijom, popucaće, proces valjanja će trajati duže, maslac će početi da se topi, a i gluten će se "vratiti u život". Poslužite se papirom za pečenje.

Ako se bojite da će se testo zalepiti za radnu površinu, nemojte ga utapati u brašno. Radije ga stavite između dva lista papira za pečenje i pažljivo (i brzo) ga razvaljajte.

(Stil)/Gastro.24sata.hr.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja