ZASTRAŠUJUĆE MOGUĆNOSTI RUSIJE: Sovjetsko oružje nenadmašno na Arktiku

Novosti onlajn

22. 05. 2021. u 16:53

ORUŽJE nasleđeno iz vremena Sovjetskog Saveza učinilo je da Rusija bude spremna za borbu za Arktik, piše američki list „Nešenel interest“.

ЗАСТРАШУЈУЋЕ МОГУЋНОСТИ РУСИЈЕ: Совјетско оружје ненадмашно на Арктику

"Omsk" izazvao strahopoštovanje / Foto MO

Mogućnosti kojima Rusija raspolaže u tom regionu autor članka je opisao kao „zastrašujuće“.

Kako je naveo, Moskva se još u vreme Hladnog rata spremala da se suprotstavi Zapadu u arktičkom regionu.

Stečeno iskustvo i razne vrste oružja omogućili su Rusiji da dobije „smrtonosne“ mogućnosti za slučaj da u Severnom ledenom okeanu dogodi nešto „nezamislivo“.

U prvom redu tu je ruska flota ledolomaca – najveća na svetu. Takvi brodovi postaju sve potrebniji zbog porasta komercijalnih interesa za region, a to Rusiju čini „garantom globalnog pristupa Arktiku“.

Foto: Tanjug/AP

Zahvaljujući tome Rusija može slobodno da planira vojnu kampanju, kao i strategiju pristupa resursima u regionu, navodi se u članku.

U najsmrtonosnije oruđe Rusije na Arktiku „Nešenel interest“ je svrstao podmornice „Akula“, nazvavši ih „zastrašujućim“.

Nedovoljna skrivenost podmornice u potpunosti se kompenzuje ogromnim arsenalom oružja koje ta podmornica ima na raspolaganju.

Pored toga, nebom iznad Arktika aktivno lete ruski avioni – na primer, lovci MiG-31, napravljeni, kako kaže autor članka, za „lov“ na američke bombardere.

Novinar je ukazao na činjenicu da ti avioni imaju odlične radare i da ih odlikuju izuzetne manevarske sposobnosti.

Tu su i bombarderi Tu-95 i protivbrodski avioni Tu-142.

Foto: EPA

Iako avioni Tu-95 spadaju u grupu najstarijih oni odlično funkcionišu na „hladnom arktičkom nebu“.

U članku se pominju i vežbe ruskih specijalaca. Oni su, kako se navodi, obučeni da zauzimaju teško dostupne oblasti, da sprovode obaveštajni rad, kao i da pomažu u operacijama potrage i spasavanja.

Podsetimo, u martu ove godine predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je vladi da u roku od mesec dana završi jedinstveni plan za razvoj Arktika.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade