"SEVERNI TOK 2" BEZ SANKCIJA: Vašington povukao pretnje uz ocenu da je to u nacionalnom interesu Amerike

I. STANOJEVIĆ

21. 05. 2021. u 09:40

SAMO nekoliko dana pošto je Nemačka objavila da na njenoj teritoriji počinje polaganje cevovoda u okviru projekta "Severni tok 2", iz Vašingtona je stigla vest da SAD odustaje od novih sankcija firmi, angažovanoj na tim radovima.

СЕВЕРНИ ТОК 2 БЕЗ САНКЦИЈА: Вашингтон повукао претње уз оцену да је то у националном интересу Америке

Foto AP

U pitanju je švajcarska kompanija, čiji je izvršni direktor Matijas Varnig, inače, nemački državljanin.

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je da se odustaje od sankcija protiv kompanije "Severni tok 2 AG" i Varniga, te da je ta odluka u nacionalnom interesu SAD.

Jedan od koautora oba zakona o kažnjavanju graditelja teksaški senator Ted Kruz tvrdi da "Bajden aktivno pomaže Putinu da završi gasovod". Iza toga, spekulišu američki mediji, stoji želja šefa Bele kuće da očuva dobre odnose sa Berlinom.

I neki mediji van Nemačke ističu da Bajdenova odluka ukazuje na to da SAD nisu voljne da ugroze veze sa Nemačkom zbog gasovoda, a ujedno pokazuje poteškoće na koje nailazi Bajden u skladu sa oštrijom retorikom prema Rusiji.

Nemački šef diplomatije Hajko Mas potvrdio je domaćoj javnosti da postoji odluka američkog predsednika koja se odnosi na švajcarsku firmu i njenog glavnog menadžera.

- Ovo vidimo kao konstruktivan korak - rekao je on.

SPREGA

FIRMA koja je zvanično švajcarska i nosi takođe naziv "Severni tok 2" registrovana je u mestašcetu Cug u Švajcarskoj. Jedini deoničar te kompanije je ruski "Gasprom".

Bajden ipak ne odustaje od ideje da nekog kazni, a to će, ovog puta biti četiri ruska broda koja postavljaju cevi rusko-evropskog gasovoda koji je već skoro pa završen, budući da je urađeno 95 odsto radova. Uprkos tome što Bajden ne diže sankcije sa ruskih brodova, Sergej Rjabkov, pomoćnik šefa ruske diplomatije, smatra da su Rusija i SAD na putu normalizacije svojih odnosa. To je juče potvrdio i Kremlj, poručivši da Rusija smatra da je pozitivan signal to što su SAD odustale od sankcija protiv kompanije "Severni tok 2 AG" i njenog rukovodstva.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov ocenjuje da je "postupak američke administracije definitivno pozitivan signal".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu