KO SU FAVORITI ZA PREDSEDNIKA IRANA: Glavni kandidati konzervativci Raisi i Laridžani

D. D. S.

18. 05. 2021. u 12:20

GLAVNI favoriti na predsedničkim izborima u Iranu sledećeg meseca su dvojica konzervativnih političara.

КО СУ ФАВОРИТИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА ИРАНА: Главни кандидати конзервативци Раиси и Лариџани

Foto: EPA

Reformisti koji su podržavali odlazećeg predsednika Hasana Rohanija verovatno ostaju bez podrške većine Iranaca nezadovoljnih zbog ekonomskih poteškoća usled obnovljenih američkih sankcija, ocenjuju svetski mediji.

Šef iranskog pravosuda Ebrahim Raisi i bivši predsednik parlamenta Ali Laridžani registrovali su se kao kandidati na izborima zakazanim za 18. juni. Ova dvojica konzervativaca smatraju se vodećim kandidatima za naslednika Rohanija, umerenog predsednika koji ne može da se kandiduje za treći uzastopni mandat.

Više od 300 kandidata se prijavilo za izbore i svi će biti podvrgnuti proveri Saveta čuvara koji će 27. maja objaviti listu odobrenih kandidatura. Savet koje čini 12 teologa i pravnika odobrilo je samo šest od više od 1.600 kandidata za poslednje izbore 2017, na kojima je Rohani pobedio u prvom krugu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...