KURC KUSA ŠTRAHEOVU "ČORBU": Austrijskom kancelaru stigao na naplatu stari dug iz "afere Ibica"

I. STANOJEVIĆ

13. 05. 2021. u 22:15

STARI dug, koji je pod imenom "afera Ibica" pre dve godine napravio austrijski liberal Hans-Kristijan Štrahe, preti sada naplatom i tamošnjem kancelaru Sebastijanu Kurcu. Šef države našao se, naime, pod istragom sektora za korupciju austrijskog privrednog tužilaštva, jer je, navodno, "lažno svedočio tokom istražnog postupka protiv Štrahea".

КУРЦ КУСА ШТРАХЕОВУ ЧОРБУ: Аустријском канцелару стигао на наплату стари дуг из афере Ибица

Sebastijan Kurc i Hans-Kristijan Štrahe / Foto AP

Kurc koji se, prema pisanju medija, nalazi pod velikim pritiskom, poručuje da "ne očekuje krivičnu presudu u vezi sa navodnim lažnim iskazima pred istražnim odborom zbog "afere Ibica". On ističe da je stalno nastojao da istinito odgovori na pitanja tokom te istrage, dodajući da se "sada insistira na svakoj reči i izvrću značenja".

Kancelar je, kako ističe, o Tomasu Šmitu uvek govorio kao o kandidatu za mesto šefa Austrijskog industrijskog holdinga (OeBAG). Kurc priznaje da je bio uključen u transformaciju holdinga, ali je konačna kadrovska odluka bila na tadašnjem ministru finansija Hartvigu Legeru.

- Čak i iz SMS poruka se vidi da moji predlozi za članove Nadzornog odbora nisu prihvaćeni. To je ultimativni dokaz da nisam donosio odluke - veli Kurc, optužujući opoziciju, najkonkretnije NEOS (koaliciona stranka Nove Austrije i Liberalnog foruma) za pritisak i uznemiravanje javnosti.

Kurc dodaje da "istražni odbor nije mesto prijatnih ćaskanja, već u njima opozicija svesno podgreva atmosferu kako bi izdejstvovala lažne iskaze". On sam je, kako je naglasio, odgovarao po najboljoj savesti i nije svesno dao lažni iskaz te, stoga, ne može da zamisli da postoji sud koji će ga osuditi.

Na brojna pitanja da li će podneti ostavku u slučaju krivične presude Kurc, inače i lider Austrijske narodne partije je objasnio da ne razmišlja o tome, jer postoji samo zahtev za krivično gonjenje. On smatra da iza toga stoji kampanja pod devizom "Kurc mora da ode". "Možda nisam sve radio ispravno, ali lagao nisam", ističe kancelar i poručuje: "Dvaput sam izabran sa mojim timom i tako nešto neću dopustiti".

Desničarska FPO, koja je u međuvremenu prešla u opoziciju, zahteva od kancelara da odstupi sa najviše državne funkcije. Osim toga, FPO traži od Zelenih, koji su, zajedno sa OVP, u vlasti, da glasaju protiv svog koalicionog partnera, kao i za produženje istražnog postupka, koji treba da se okonča u julu.

LOŠE NAMERE U KOBNOM FILMU

SKANDAL koji je doveo do raspada vladajuće koalicije liberala (FPO) i narodnjaka (OVP), rasplamsao se posle emitovanja video-filma u kom Hanc-Kristijan Štrahe, dotad vicekancelar i šef FPO, u razgovoru sa tobožnjom sestričinom jednog ruskog oligarha u vili na Ibici, pokazuje nesumnjivu spremnost da primi mito, kao i da "frizira" zakone o finansiranju stranaka da bi se preuzela kontrola nad partijski nezavisnim medijima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista