NOVOSADSKI KORENI IZRAELSKOG MANDATARA: Ličnost u žiži - Jair Lapid, naslednik Netanijahua

D. D. S.

08. 05. 2021. u 19:28

IZRAELCIMA dobro poznati glumac, novinar, književnik, bivši TV voditelj i aktuelni opozicioni lider Jair Lapid (58), a sada i mandatar za sastav nove vlade, poreklom je sa naših prostora.

НОВОСАДСКИ КОРЕНИ ИЗРАЕЛСКОГ МАНДАТАРА: Личност у жижи - Јаир Лапид, наследник Нетанијахуа

Foto AP

Njegov otac Jozef Tomi Lapid je rođen u Novom Sadu, gde jedna ulica nosi ime ovog poznatig izraelskog novinara i političara.

Posle Drugog svetskog rata Tomi, sin novosadskog advokata Bele Lampela, preselio se u Izrael, gde je sa književnicom Šulamit Lapid 5. novembra 1963. godine u Tel Avivu dobio sina Jaira. Sin je krenuo očevim stopama, a sada je na putu da stavi tačku na dugu vladavinu Benjamina Netanijahua. No, i on se, kao i Netanijahu, zalaže za nastavak pregovora sa Palestincima za rešenje koje podrazumeva dve države, tako da Jerusalim u potpunosti ostane u Izraelu.

Oženjen novinarkom Lihi Lapid, sa kojom ima troje dece, Lapid je 8. januara 2012. najavio da će napustiti novinarstvo, da bi posle nekoliko meseci osnovao stranku Ješ Atid, u prevodu "Ima budućnosti". Posle parlamentarnih izbora 2013. ta partija je postala druga najveća stranka u Knesetu, koja je stavljala naglasak na ekonomiju, socijalnu pravdu, obrazovanje i ukidanje oslobađanja vojne obaveze za ultraortodoksne Jevreje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024