IZBORI U BRITANIJI: Konzervativci i Laburisti odmeravaju snage, a Škoti traže novi referendum

Tanjug

06. 05. 2021. u 19:36

OKO 50 miliona britanskih građana sa biračkim pravom glasa danas na lokalnim i regionalnim izborima, a izbor škotskih birača posebno bi mogao da ima ogromne posledice na budućnost Velike Britanije.

ИЗБОРИ У БРИТАНИЈИ: Конзервативци и Лабуристи одмеравају снаге, а Шкоти траже нови референдум

Foto: Tanjug/AP

U Škotskoj se bira svih 129 poslanika škotskog parlamenta po mešovitom sistemu koji biračima omogućava da prvo glasaju za člana škotske oblasti ili izborne jedinice parlamenta i zatim da daju još jedan glas za političku stranku, preneo je Rojters.

Premijerka Škotske Nikola Stardžen izjavila je da se zalaže za održavanje novog referenduma o nezavisnosti Škotske ukoliko njena stranka osvoji većinu u parlamentu u Edinburgu, ali tek nakon što se reši pitanje pandemije i ostvari oporavak ekonomije, preneo je AP.

Foto: Tanjug/AP

Boris Džonson i Keri Simonds

Birači u severnom gradu Hartlpulu biraju novog člana Vestminsterskog parlamenta pošto je poslanik Majk Hil podneo ostavku nakon što je optužen za seksualno uznemiravanje.

Žitelji Londona glasaju za gradonačelnika, a očekuje se da će ponovo biti izabran Sadik Kan.

Stanovnici Londona biraju i 25 članova londonske skupštine.

Foto: Tanjug/AP

Sadik Kan

Održavaju se i izbori za gradonačelnike u mnogim britanskim regionima.

Birači u Velsu biraju 60 članova velškog parlamenta prema mešovitom sistemu, jedan glasački listić za izbornu jedinicu i drugi za stranku u regionu.

Na lokalnim izborima u Engleskoj birači odlučuju o više od 5.000 mesta u 143 engleska saveta.

Pojedini rezultati se očekuju sutra rano ujutru, a neki bi mogli da budu poznati tek u nedelju zbog restrikcija povezanih sa korona virusom.

Foto: Tanjug/AP

Očekuje se da će više glasaca nego obično glasati poštom, dok je onima koji su se odlučili da odu na biračka mesta savetovano da ponesu sopstvenu olovku i nose masku. S obzirom da je tradicionalna kampanja od vrata do vrata ograničena zbog korona virusa strahuje se da će odziv birača biti mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024