MASEN U TRCI UPRKOS MERKELOVOJ: Bivši šef nemačke tajne službe nezavisni kandidat za poslanika u Bundestagu

I. Stanojević

05. 05. 2021. u 16:52

KONTROVERZNI bivši šef nemačke tajne službe Hans-Georg Masen(58) kandiduje se za nezavisnog poslanika Bundestaga na jesenjim parlamentarnim izborima, uprkos protivljenju rukovodstva Hrišćansko-demokratske unije(CDU). Ovaj nekadašnji visoki funkcioner stranke kancelarke Angele Merkel nema podršku u vrhu stranke, ali je ima "na lokalu", što mu daje mogućnost kandidovanja. Njega ne podržava ogranak partije u mestu prebivališta, to jest Berlinu, niti u Menhengladbahu, gde je rođen, nego u nekada istočnonemačkoj saveznoj pokrajini Tiringiji.

МАСЕН У ТРЦИ УПРКОС МЕРКЕЛОВОЈ: Бивши шеф немачке тајне службе независни кандидат за посланика у Бундестагу

Foto: EPA

Masena, kako piše Dojče vele, "bije glas da gaji desničarske svetonazore", čak mu se prebacuje da zastupa stavove koji više pristaju uz desničarsku Alternativu za Nemačku(AfD). Ova stranka oštro se protivi doseljavanju migranata. Sa čela Službe za zaštitu ustavnog poretka morao je da ode 2018. godine, što je, tada, bezmalo dovelo do raspada vladajuće koalicije. Tada su sirijske izbeglice u Kemnicu ubile jednog Nemca kubanskog porekla. Buknuli su protesti desničara. Masen je tada, u intervjuu za tabloid Bild, rekao da se ne može govoriti o progonu ili "lovu" na strance i tako došao na udar kritika.

Žestoka svađa uzdrmala je kabinet Merkelove, ali je postignut kompromis: Masen je napustio mesto direktora Službe bezbednosti i postavljen na istaknutu poziciju u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Potom se zamerio socijaldemokratama, koalicionom partneru CDU, pa je ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer morao da ga pošalje u prevremenu penziju.

Masen se sada "gura" na mala vrata. Pošto ga je 86 odsto lokalnih delegata poslalo u trku za Bundestag, krenuo je da kritikuje CDU: "Ako nastavimo ovako, odosmo u sunovrat!".

Samo spletu okolnosti Masen može da zahvali što je dobio šansu u Tiringiji. Dosadašnji kandidat CDU Mark Hauptman, koji je u tom regionu dvaput osvajao poverenje građana kao poslanik, morao je da se povuče iz politike nakon optužbi da je i on među demohrišćanima koji su se tokom pandemije obogatili u posredničkim poslovima oko prodaje zaštitnih maski.

"STANIŠTE" DESNIČARA

UPRAVO se ogranak AfD u Tiringiji smatra najekstremnijim delom te stranke, sa brojnim vezama sa neonacističkim grupama. Kao takav je pod stalnom prismotrom Službe za zaštitu ustavnog poretka koju je donedavno vodio Hans-Georg Masen. Zato je veliko pitanje da li baš on može da povrati konzervativne birače koji odavno glasaju za AfD i privoli ih da svoj glas daju CDU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!