ISPRAVKA: Bajden nije jedini nosio masku na onlajn sastanku svetskih lidera (VIDEO)

Novosti online

27. 04. 2021. u 22:07

AMERIČKI predsednik Džo Bajden nosio je masku tokom virtuelnog samita o klimatskim promenama sa drugim svetskim liderima ne samo kako bi „poslao poruku“ svetu već i zbog toga što nije bio sam u prostoriji, rekla je sekretarica za štampu Bele kuće Džen Psaki.

ИСПРАВКА: Бајден није једини носио маску на онлајн састанку светских лидера (ВИДЕО)

Foto AP

U prvobitnom članku objavljen je samo deo izjave Psaki, u kom se navodi da je razlog nošenja maske “slanje poruke Bajdena”, ali ne i deo u kom ona pojašnjava da on u prostoriji nije bio sam. U prvobitnom članku je navedeno:

"Viralna fotografija – snimak ekrana sa Raptli fida – pogrešno je pokazala da je Bajden jedini svetski lider na sastanku u četvrtak koji je nosio masku. Ipak, to nije tačno, jer je i nekolicina ostalih učesnika samita imala masku.

Džen Psaki je taj potez branila na svojoj konferenciji za štampu u ponedeljak, nudeći neobična objašnjenja.

Na pitanje novinara zašto je Bajden bio „jedini svetski lider na klimatskom samitu na Zumu koji je nosio masku“, ona je odgovorila: „Zato što svetu šalje poruku da nameće mere predostrožnosti i nastavlja da to čini kao lider Sjedinjenih Država“.

Džen Psaki je opravdala Bajdenovu odluku tvrdeći da je sa njim bilo još ljudi tokom virtuelnog sastanka."

Nekoliko medijskih organizacija otkrilo je da Bajden nije jedini učesnik koji je nosio masku navodeći da je fotografija samo jedan snimak ekrana sa dvodnevnog samita.

Tačno je da se na slici može videti samo manji deo, 17 od 40 lidera koji su prisustvovali virtuelnom samitu. Primetili su da su i drugi učesnici koje nije snimala kamera u tom trenutku nosili maske, poput britanskog premijera Borisa Džonsona, japanskog premijera Jošihide Suga i argentinskog predsednika Alberta Fernandeza.

Većina lidera je, međutim, odlučila da se odrekne maske, prenosi RT. Ipak, zaključak je da Bajden nije jedini nosio masku."

Šta su činjenice?

Nakon što je tvrdnja da je Biden bio jedini koji je nosio masku za vreme samita postala viralna, potparol Bele kuće Džen Psaki je na brifingu odgovorila na pitanje novinara Fox Newsa vezano za ovu temu. U odgovoru koji možete pogledati ovde, Psaki je objasnila da je Bajden to učinio kako bi “poslao poruku svetu da poštuje mere predostrožnosti”. Nadalje, potparolka navodi da je sa Bajdenom u prostoriji bilo još ljudi, te je njegovo nošenje maske bilo posve opravdano. 

U člancima navodi se i to da Psaki navodno "nije objasnila kakvu "poruku" šalju svetu oni čelnici koji na virtualnom sastanku nisu nosili maske". Ipak, Psaki je objasnila da "ne zna kakve su postavke događaja drugi imali u svojim zemljema", ali da je u slučaju Sjedinjenih Američkih Država sa Bidenom u prostoriji bilo još ljudi, te je postojala potreba za nošenjem zaštitne maske.

Članak objavljen na portalu RT, na koji se svi pomenuti domaći portali referiraju, prenosi čitav kontekst odgovora koji je na brifingu dala Psaki. 

Pri prenošenju izjave glasnogovornice Psaki, pojedini portali među kojima su Sputnik, Srbija danas, Stanje stvari, Top vesti i Novosti njenu izjavu neadekvatno su preveli navodeći da je ona istakla da "Bajden šalje poruku da nameće mere predostrožnosti". Ipak, Psaki je u odgovoru upotrijebila izraz "putting in place precautions" čiji bi adekvatniji prevod na naš jezik glasio "provodi mjere predostrožnosti".

Dakle, Biden nije bio jedini koji je na pomenutom samitu nosio zaštitnu masku, a za trenutke kada masku jeste imao na licu za to je postojao valjan razlog. 

Shodno tome, tvrdnja iz članka objavljenog na portalu novinske agencije Srna, a koji je prenet na našem portalu, dobio je ocenu prenošenje lažnih vesti. Ove ocjene dobijaju i svi ostali mediji koji su prenijeli iste tvrdnje, naglašava portal Raskrinkavanje u svojoj analizi.

Napomena: Zahvaljujući portalu Raskrinkavanje.ba, ovaj članak je izmenjen i informacija koju smo plasirali je ispravljena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju