KO VLADA U BELOJ KUĆI? Kamala ostala sa Bajdenom u sobi, posle toga predsednik SAD saopštio veliku odluku (VIDEO)

Novosti online

26. 04. 2021. u 21:56

AMERIČKI potpredsednik Kamala Haris izjavila je da je bila „poslednja osoba u sobi“ pre nego što se predsednik Džo Bajden odlučio za povlačenje trupa iz Avganistana.

КО ВЛАДА У БЕЛОЈ КУЋИ? Камала остала са Бајденом у соби, после тога председник САД саопштио велику одлуку (ВИДЕО)

Foto AP

 Harisova je tako potvrdila ranije izjave predsednika da je ona poslednja koju konsultuje, posebno kada su u pitanju važne odluke.

Predsednik Sjedinjenih Država najavio je planove za okončanje dvadesetogodišnjeg rata i povlačenje trupa. Međutim, rok za ove planove, koji su prvi put napravljen pod Donaldom Trampom, pomeren je sa 1. maja na septembar ove godine.

Harisova je u intervjuu američkim medijima rekla kako joj je Bajden, prilikom donošenja ove odluke, dao posebnu ulogu zbog njenog iskustva, koje je drugačije od Bajdenovog. U isto vreme, potpredsednik SAD Kamala Haris dodala je da je Bajdenova reč bila poslednja prilikom donošenja odluke.

Komentarišući predsednikovu odluku da povuče trupe iz Avganistana, Harisova je rekla da je Bajden redovno impresionira donoseći odluke na osnovu svojih dubokih uverenja. Tvrdi da Bajdena ne zanima da li njegove odluke biti „politički popularne ili korisne za njega lično“.

- On je predsednik koji ima izvanrednu hrabrost. On je neko ko iznova donosi odluke na osnovu onoga šta zaista veruje da je ispravno - rekla je Harisova.

Bajdenova odluka da povuče trupe iz Avganistana nije popularna kod svih američkih političara, niti, navodno, kod obaveštajnih agencija, prenosi Sputnjik internešenel.

Naime, republikanski senator Lindzi Grejam upozorio je da ta odluka „utire put“ još jednom velikom terorističkom napadu na SAD, slične srazmere kao 11. septembra. Obaveštajne službe su pak navodno upozorile Kongres da bi njegova sposobnost da deluje u Avganistanu mogla biti znatno otežana nakon povlačenja.

Međutim, odluka o povlačenju iz Avganistana bila je popularna kod velikog broja Bajdenovih prethodnika – Barak Obama je bio za tu ideju, a u određenim aspektima i Donald Tramp. Ovaj drugi je verovatno prokrčio put za povlačenje sklopivši mirovni sporazum sa talibanima, a zahtevao je ranije povlačenje – do 1. maja. Prema Bajdenovom planu, američka vojska će tog dana početi povlačenje, koje bi trebalo da se završi do 11. septembra. Američki saveznici u NATO-u takođe su najavili povlačenje svojih snaga nakon Bajdenove izjave.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

TEHERAN JOŠ NE SPREMA ODMAZDU: Posle izraelskih udara na iransko tle neizvesna eskalacija sukoba na Bliskom istoku