UKRAJINSKI GENERAL SAOPŠTIO: Šta čeka Kijev u slučaju rata sa Rusijom?

Novosti onlajn

26. 04. 2021. u 21:28

GENERAL-POTPORUČNIK ukrajinskih Oružanih snaga Mihail Zabrodski smatra da bi, u slučaju sukoba Rusije i Ukrajine, rat bio vođen na celoj teritoriji Ukrajine.

УКРАЈИНСКИ ГЕНЕРАЛ САОПШТИО: Шта чека Кијев у случају рата са Русијом?

Foto AP

- U raketno-bombaškim udarima, primenom vazdušnih snaga, rat bi imao mnoge zajedničke tačke sa Operacijom objedinjenih snaga Ukrajine u Donbasu, ali on će se voditi na nekoj drugoj teritoriji - naveo je general u emisiji „Petog kanala“.

Kako smatra Zabrodski, neće biti jasne linije fronta, cela Ukrajina će učestvovati u ratu.

- Hvala Bogu, okolnosti su se tako razvijale, da to još uvek nismo doživeli - zaključio je general.

Mihail Zabrodski od 2015. godine komanduje Visokomobilnim desantnim vojskama Oružanih snaga Ukrajine. Istražni komitet Rusije je u septembru 2017. godine pokrenuo krivični postupak protiv njega zbog upotrebe zabranjenih sredstava i metoda ratovanja.

Situacija u Donbasu

Sukob u Donbasu traje već sedam godina, u borbama je stradalo više od 13 hiljada ljudi. O rešavanju situacije razgovara se na sastancima kontakt grupe u Minsku. Strane su usvojile nekoliko dokumenata usmerenih na rešavanje sukoba, ali se razmena vatre nastavlja.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti.

Međutim, od kraja februara u regionu su počele da se povećavaju tenzije: OEBS izveštava o značajnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju. U napadu ukrajinskog drona na selo Aleksandrovsko 3. aprila, poginulo je jedno dete. Samoproglašene republike smatraju da Kijev priprema ofanzivu velikih razmera. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere