NEMAČKA DA "BLOKIRA" KINU: Kandidatkinja za naslednicu Merkelove za čvrstu ruku prema Pekingu

D. D. S.

26. 04. 2021. u 13:21

ANKETA nemačkog "Bild am zontaga" stavila je Zelene tesno ispred bloka unije desnog centra Angele Merkel, pa je tim glasnije odjeknula izajava vodeće kandidatkinje za njenu naslednicu na izborima u septembru, Analene Berbok, o "čvrstoj ruci" prema Kini. Kandidatkinja Zelenih za poziciju kancelarke rekla je za "Frankfurter algemeine sontagcajtung" da bi Evropa trebalo da iskoristi svoju ekonomsku moć da blokira kinesku robu proizvedenu prisilnim radom i izbegne komunikacione tehnologije koje ugrožavaju evropsku bezbednost.

НЕМАЧКА ДА БЛОКИРА КИНУ: Кандидаткиња за наследницу Меркелове  за чврсту руку према Пекингу

Foto: Depositphotos

- Trenutno smo u konkurenciji između sistema autoritarne moći naspram liberalnih demokratija - istakla je ona.

Berbok je ulaganje Kine u infrastrukturu i energetske mreže kroz centralnu Aziju do Evrope navela kao "brutalnu politiku moći" i dodala da Evropljani "ne treba da se zavaravaju", već da EU sa 27 država treba da deluje u skladu sa odbranom svojih vrednosti.

Ona je podržala pravo Ukrajine da se prijavi za članstvo u NATO i EU, ali je rekla da je "trenutno najvažnije povećati pritisak na Rusiju kako bi se poštovao sporazum iz Minska". Kritikovala je i podršku nemačke vlade podvodnom cevovodu koji ruski prirodni gas dovodi u Nemačku.

- Odavno bih povukla političku podršku Severnom toku 2 - naglasila je.

Berbok je predložila da se preispita cilj da članice NATO potroše dva odsto svog BDP na odbranu u svetlu hitne potrebe za investiranjem u suzbijanje klimatskih promena. Zeleni su, inače, nastali iz pacifističkih i ekoloških pokreta 1970-ih i 1980-ih godina prošlog veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)