JERMENI SLAVE, TURCI BESNI: Na Bosforu "mobilizacija" zbog odluke SAD da priznaju genocid, američki ambasador pozvan na "ribanje"

D. VUJIČIĆ

26. 04. 2021. u 08:46

SAMO nekoliko minuta posle izjave američkog predsednika Džoa Bajdena, u subotu, tursko Ministarstvo spoljnih poslova je izdalo saopštenje u kojem je ustvrdilo da je Bajdenova izjava "ništavna u smislu međunarodnog prava" i da je "prouzrokovala ranu koju će biti teško popraviti".

ЈЕРМЕНИ СЛАВЕ, ТУРЦИ БЕСНИ: На Босфору мобилизација због одлуке САД да признају геноцид, амерички амбасадор позван на рибање

Foto: AP

U nedelju ujutru u turski MIP u Ankari je pozvan američki ambasador David Saterfild gde mu je preneto i da se "administracija Džoa Bajdena 'otuđila' od saveznika u NATO-u"...

Nekoliko minuta nakon izdavanja deklaracije, turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao da Turska "u potpunosti odbacuje" američku karakterizaciju događaja. Čavušoglu je kazao da će to služiti samo za "otvaranje duboke rane" u bilateralnim vezama.

Turska je dalje nazvala američku promenu politike prema priznanju "genocida" iskrivljavanjem "istorijskih činjenica":

- Ova izjava SAD, koja iskrivljuje istorijske činjenice, nikada neće biti prihvaćena od turskog naroda i otvoriće duboku ranu koja podriva naše međusobno poverenje i prijateljstvo - saopštilo je tursko ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da najoštrije odbacuje i osuđuje izjavu iz Bele kuće.

UBIJENO MILION I PO

"POČEV od 24. aprila 1915, hapšenjem jermenskih intelektualaca i vođa zajednice u Carigradu od strane osmanskih vlasti, milion i po Jermena je deportovano, masakrirano ili marširano do njihove smrti u kampanji istrebljenja", navodi se u saopštenju Bele kuće.

- Nemamo šta da naučimo od bilo koga iz sopstvene prošlosti. Politički oportunizam je najveća izdaja mira i pravde - rekao je dalje Čavušoglu. "U potpunosti odbacujemo ovu izjavu zasnovanu isključivo na populizmu."

Foto: EPA

Mevlut Čavušoglu

Još jedan visoki turski zvaničnik rekao je da bi Sjedinjene Države trebalo da se usredsrede na sopstvenu ružnu prošlost umesto da drže predavanja drugima.

Zvanični stav Turske odavno glasi da je tokom Prvog svetskog rata stradalo nekoliko stotina hiljada Jermena, ali da oni nisu bila ciljana etnička grupa genocida, dok isto

JERMENI SLAVE

AMERIKANCI Jermeni u raznim američkim gradovima, posebno u Los Anđelesu, okupili su se kako bi proslavili američko priznanje istorijskog genocida. Bajden je prvi američki predsednik koji je to učinio.

ričari prepoznaju oko milion ili više smrtnih slučajeva u ime "poturčenja".

Ogroman broj grčkih i asirskih hrišćana takođe je masakriran ili ostavljen da umre usred severne sirijske pustinje.

Ranije su predsednici Barak Obama i Donald Tramp pažljivo izbegavali da koriste termin "genocid" kada su govorili o istorijskim zverstvima u Maloj Aziji - kako ne bi vređali ključnog saveznika u NATO-u.

Foto: Vikipedija

Osveta nad pravoslavnima

Takođe je primetno da se Bajdenova subotnja izjava odnosi na Konstantinopolj, za razliku od modernog turskog imena Istanbul - što će Turci takođe sigurno smatrati prestupom (mada i dalje tačnom istorijskom referencom).

"PEGLANjE" U BRISELU

PREMA štampi u SAD, susret Džoa Bajdena i Tajipa Erdogana može se očekivati u junu u Briselu kada šef Bele kuće prvi putu napušta svoj kontinent. Evropska turneja odvešće ga u Kornvol na samit G7, zatim u Brisel na samit NATO-a i samit SAD i Evropske unije. Teško je razaznati kada se jedan završava, a drugi počinje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

PODRŽAVAO REVOLUCIJU, SVETIO BRATA: Evo ko je muškarac koji je pretio eksplozijom u iranskom konzulatu u Parizu