ŠKOTSKA PREMIJERKA UPOZORILA DŽONSONA: Nemoj da koristiš Trampovu taktiku

Novosti online

25. 04. 2021. u 08:54

PREMIJERKA Škotske Nikola Stardžon je upozorila premijera Velike Britanije Borisa Džonsona da bi pokazao isti prezir prema demokratiji, kao što je pokazao bivši predsednik SAD Donald Tramp kada je izgubio predsedničke izbore u januaru, ukoliko bi blokirao volju škotskog naroda za novim referendumom o nezavisnosti.

ШКОТСКА ПРЕМИЈЕРКА УПОЗОРИЛА ЏОНСОНА: Немој да користиш Трампову тактику

Foto: EPA

U tekstu Obzervera, pre izbora za škotski parlament 6. maja, u kojem će većinu verovatno činiti pristalice nezavisnosti, ona je navela da Škoti moraju da budu slobodni da odlučuju o svojoj budućnosti, a ne da im demokratsku volju blokira vlada u Vestminsteru, prenosi Gardijan.

Zasad Džonson i njegovi ministri odbacuju ideju o novom referendumu, ističući da je glasanje 2014. o nezavisnosti otklonilo dilemu za jednu generaciju.

Međutim, Škotska nacionalna partija smatra da su Bregzit i pandemija iz korena promenile kontekst i usmerili Škotsku ka samostalnosti.

- Ako posle ovih izbora bude većine u parlamentu koja je za referendum o nezavisnosti, onda Škotska mora da dobije šansu da oporavak od pandemije uzme u svoje ruke - napisala je Nikola Stardžon.

Ona je dodala da bi pokušaj britanske vlade da blokira referendum bio neodrživ. 

- Kada bi pokušali da pokrenu pravni postupak, kao što je nagovešteno, to bi značilo da traže od suda da prekroji rezultate slobodnih i demokratskih izbora. To ne bi izgledalo dobro ni za jednog premijera. Štaviše, nije uspelo Trampu i ne bi uspelo Džonsonu. Budućnost Škotske mora, i biće, odluka naroda Škotske - dodala je škotska premijerka.

Škotski konzervativci i laburisti se protive novom referendumu, ali se veruje da vladajuća SNP, Zeleni i stranka Alba bi mogli da skupe većinu da se sprovede novi referendum.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)