UKRAJINA KORISTI ZABRANJENO ORUŽJE: Zaharova otkrila šta se dešava na prvoj liniji fronta

Novosti online

22. 04. 2021. u 18:37

KIJEV koristi u Donbasu naoružanje koje je zabranjeno Minskim sporazumima, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

УКРАЈИНА КОРИСТИ ЗАБРАЊЕНО ОРУЖЈЕ: Захарова открила шта се дешава на првој линији фронта

Foto: Printskrin/EPA/ilustracija

- Oružane snage Ukrajine ne smanjuju intenzitet vatre na civilna naselja, uključujući predgrađa Donjecka. Aktivno koriste oružje koje je zabranjeno Minskim sporazumom, uključujući minobacače velikog kalibra i artiljerijsko oruđe. Kijev nastavlja da dovlači u region tehniku i snage - rekla je Zaharova, izrazivši zabrinutost povodom saopštenja o „velikim antiterorističkim vežbama“ Ukrajine.

Kako je rekla, upravo pod tim izgovorom je Kijev započeo sukob u Donbasu. Moskva poziva Kijev da „momentalno prekine vojnu eskalaciju u Donbasu“, istakla je ona.

Prema njenim rečima, stavljajući akcenat na „rusku pretnju“, Kijev pokušava da skrene pažnju sa unutrašnjih problema, kao i da opravda apsolutno agresivne militarističke planove zbog čega vodi aktivnu kampanju dezinformacija.

Kijev pogoršava situaciju u Donbasu da bi izdejstvovao ulazak u NATO

Zaharova je podsetila da se Ukrajina aktivirala po pitanju pristupanja NATO a u kontekstu predstojećeg samita Alijanse.

- Ukrajina računa da će na tom samitu dobiti Akcioni plan za članstvo u NATO. To uopšte ne podržavaju sve članice Alijanse iz brojnih razloga - dodala je.

- Celokupna eskalacija je usmerena na to, a trenutno pogoršanje tenzija na kontakt liniji u Donbasu se događa u cilju ostvarivanja Akcionog plana za članstvo - istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, kako bi se dodvorio Zapadu, kijevski režim prekida odnose sa najbližim susedima – Rusijom, Belorusijom, napušta sporazume u okviru Zajednice Nezavisnih Država od kojih ima koristi.

Ona je podsetila na reči ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog o tome da je članstvo u NATO-u put ka okončanju rata na istoku Ukrajine.

Međutim, Zaharova se nije složila i istakla je da je put ka okončanju rata u Ukrajini u „primeni Minskih sporazuma, konsolidaciji društva i iskorenjivanju nacionalističke ideologije“.

Zaharova je dodala da pozivom na prekid diplomatskih odnosa sa Rusijom i na razmeštanje u zemlji nuklearnog oružja, Kijev pokušava da spase neprekidni pad rejtinga Zelenskog.

Podsetimo, od kraja februara u Donbasu su počele da se povećavaju tenzije: OEBS izveštava o značajnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)