BAJDEN SE VANREDNO OBRATIO: Evo šta je rekao nakon presude bivšem policajcu

Tanjug

21. 04. 2021. u 08:59

AMERIČKI predsednik DŽo Bajden nazvao je danas presudu kojom je policajac Derek Šovin proglašen krivim po svim tačkama optužnice za ubistvo afroamerikanca DŽordža Flojda ogromnim korakom za pravdu u SAD.

БАЈДЕН СЕ ВАНРЕДНО ОБРАТИО: Ево шта је рекао након пресуде бившем полицајцу

Foto: Printskrin

Rojters prenosi da je Bajden povodom presude Šovinu dao izjavu nacionalnoj televiziji u kojoj je poručio da je to bilo ubistvo usred dana koje je mogao da vidi ceo svet i da je sistemski rasizam nešto što opterećuje američku naciju.

- Ništa više ne može vratiti porodici Flojd njihovog brata i oca, ali ovo može biti ogroman korak napred ka dostizanju pravde u Americi - poručio je predsednik SAD.

On je pohvalio i hrabru mladu ženu koja je snimila policajca Šovina kako kleči na Flojdovom vratu i pomenuo policajce koji su svedočili protiv kolege na poziv tužilaštva.

Ranije tokom dana američki predsednik je rekao je da se moli za ispravnu presudu u procesu protiv Dereka Šovina.

O sudbini Dereka Šovina odlučivalo je 12 porotnika, šest belaca i četiri afroamerikanca. Oni su presudu razmatrali ukupno 10 sati, u toku dva dana, a on je proglašen krivim po sve tri tačke optužnice ,ubistvo drugog stepena i ubistvo trećeg stepena, kao i ubistvo drugog stepena iz nehata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)