SEVERNA FLOTA “ZAUZIMA” ARKTIK: Armada je zaplovila, cilj je zauzeti strateške tačke po svaku cenu (VIDEO)

Novosti online

20. 04. 2021. u 20:11

SAMO nedelju dana od kad je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio komandu Severne flote iz zaliva Kola isplovilo je pet plovila koji su se uputili prema otvorenom moru.

СЕВЕРНА ФЛОТА “ЗАУЗИМА” АРКТИК: Армада је запловила, циљ је заузети стратешке тачке по сваку цену (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

U svom obraćanju u Severomorsku, Šojgu je podvukao da SAD i njihovi saveznici u NATO-u grade pomorske snage duž ruskih granica i da je evidentirano pojačano prisutvo SAD na Arktiku.

- SAD i njihovi saveznici pojačavaju svoju vojne snage na Arktiku, povećavaju intenzitet vojne spremnosti i proširuju i modernizuju vojnu infrastrukturu - rekao je Šojgu.

Pres služba Severne flote objavila je fotografije na kojima se vidi flotila od pet površinskih brodova kako isplovljavaju iz zaliva Kola. Snage koje su isplovile uključuju dve protivpodmorničke korvete klase Griša, tri minolovca i jednu stratešku podmornicu klase Delta-4 iz Gadžijeva, kao i druge nuklearne i dizel-električne podmornice iz baze Poljarni.

Severna flota je saopštila da je u pitanju komandna vežba koja se odvija pod vođstvom komandanta mornarice, admirala Nikolaja Jevmenova.

Prva faza vežbe uključuje razmeštanje nuklearnih podmornica i pomorskih snaga na otvorenom moru. Na kopnu, jedinice kopnene vojske premeštaju se u svoja unapred definisana područja, dok su jedinice vazduhoplovstva i PVO počele da se prebacuju na operativne aerodrome na Arktiku.

Posebna pažnja tokom vežbe biće posvećena povećanju bezbednosti ruski ekonomski važnih objekata na Arktiku, navodi se u saopštenju flote.

Dva pomorska patrolna aviona NATO-a, američku mornaricu P-8A Posejdon i norveški P-3 Orion u ponedjeljak su dočekali ruski borbeni avion MiG-31 iznad Barencovog mora, javila je novinska agencija Interfaks.

Nakon što se strani vojni avion okrenuo od državne granice Ruske Federacije, borbeni avion MiG-31 se vratio u bazu, saopštila je vojska.

Istovremeno sa započinjanjem glavne vežbe u regionu Barencovog mora, veliki desantni brod Severne flote "Aleksander Otrakovski" plovi Crnim morem zajedno sa desantnim brodovima prebačenim iz Kaspijske flotile. Takođe, desantni brod Severne flote "Kondapoga" ovog vikenda je primećen na Bosforu kako uplovljava u Crno more.

Ministarstvo odbrane postavilo je video snimak koji prikazuje i pomorske snage, protivavionske raketne jedinice i mornaričku pešadiju na poluostrvu Kola.

(SrbijaDanas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)