NAJNOVIJE ČUDO - "JAHAČ": U Alabami pred novinarima američki helikopter 21. veka, kombinacija motora pretvara ga u avion tokom leta

D. Vujičić

18. 04. 2021. u 23:16

KOMPANIJA "Lokid Martin" u Hantesvilu, Alabama, predstavila je novi helikopter "sikorski S-97 rajder" ("jahač") na više demonstracija letenja.

НАЈНОВИЈЕ ЧУДО - ЈАХАЧ: У Алабами пред новинарима амерички хеликоптер 21. века, комбинација мотора претвара га у авион током лета

Moćna letelica / Foto Sikorski

Projekat američke vojske poznatiji kao FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft) pokazao je impresivne letne i brzinske mogućnosti i deo je napora Amerikanaca da u najskorijoj budućnosti razviju hibridnu vojnu letelicu nešto između helikoptera i aviona koja bi postala standard pre svega za Marinski korpus.

"Sikorski S-97 rajder" zasnovan je na sopstvenoj tehnologiji koaksijalnih rotora Ks2, čineći ga brzom i okretnom letelicom, pogodnom za moderno ratište. Očekuje se da će novi FVL popuniti prazninu u kapacitetima ostavljenu povlačenjem helikoptera "bel OH-58 kajova".

Test piloti "sikorskog" Kristijan Kori i Bil Fel upravljali su letelicom S-97 na obe demonstracije, da bi nakon toga dali kratke izjave:

"Leteći jahač nastavlja da me zapanjuje", rekao je Kori, bivši američki marinac sa više od 4.500 sati leta u 25 različitih tipova vazduhoplova. "Kombinacija koaksijalnih rotora i propulzora zaista omogućavaju transformacionu letnu tehnologiju. Kao što smo danas, u letu na maloj brzini imali karakteristike konvencionalnog helikoptera, ali kada uključimo oslonac, sposobni smo za let poput aviona", rekao je.

I "BEL" JE U IGRI

2018. godine vojska je odabrala dva kandidata FARA. "Sikorski" je trenutno u funkciji sa "S-97 rajder" i "bel V-280 valor" tiltrotorom. Očekuje se da će avioni FARA u narednim godinama zameniti staru vojsku flotu helikoptera, kao deo ogromnih napora za modernizaciju kako bi se suprotstavili Kini i Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri