ZELENSKI PRODAJE ERDOGANU KINESKU FABRIKU: Sudski proces u toku, ali rukovodstvo u Kijevu spremno da napravi novi diplomatski gaf

ZA vreme nedavne posete Ankari ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ponudio je domaćinu Redžepu Tajipu Erdoganu da Turci kupe fabriku avionskih i helikopterskih motora, čuveni "Motor Sič" u Zaporožju.

ЗЕЛЕНСКИ ПРОДАЈЕ ЕРДОГАНУ КИНЕСКУ ФАБРИКУ: Судски процес у току, али руководство у Кијеву спремно да направи нови дипломатски гаф

Foto: Pres služba predsednika Ukrajine

Ta vest zaslužuje pažnju jer je tih 50 posto akcija koje Zelenski nudi Turcima nedavno oduzeto Kinezima koji su bili kupili tu nekada poznatiju sovjetsku fabriku jer su hteli da iskoriste znanje, iskustvo i tehnologiju da sami proizvode motore za svoje letilice.

Naravno da su Kinezi bili ogorčeni jer oni nameravaju da na sudu povrate uložene milijarde i plus štetu koju su imali. Ruski mediji nazivaju Zelenskog "trgovcem ukradene robe".

Hoće li doći do dogovora Turaka i Ukrajine u mnogome zavisi od toga kakav će stav biti  Amerike. Nije nikakva tajna da je američko rukovodstvo napravilo jak politički pritisak  da se poništi ugovor o kupovini "Motor Siča" kojim su Kinezi postali većinski vlasnici.

Zbog toga što se osećaju prevarenima, sada Kinezi više neće da budu neutralni u  teritorijalnom sporenju Kijeva i Moskve. Nedavno je na Krimu boravila delegacija iz Kine koja je imala zadatak da oceni hotelski potencijal Krima. Kinezi su razgovarali na Krimu sa predstavnicima turističkog biznisa. Dolazak kineske delegacije na Krim izazvalo je nezadovoljstvo u Kijevu jer oni to poluostrvo i dalje smatraju svojim i daju mu  status "privremeno okupirane teritorije", mada im Rusi stalno ponavljaju da uzalud  maštaju o povratku Krima, jer se narod  na referendumu opredelio sa kim će da živi.

Potrošene milijarde

Kinezi  su u novembru 2020   angažovali  advokate i traže da im  se vrati tri i po milijarde  dolara.Ali   ako i  dobiju na sudu  Kijev  im  taj novac ne može  vratiti jer  ga nema, on je već potrošen.

Interesantno je da su Amerikanci bili zaiteresovani samo da drugima pokvare biznis, ali ne i da kupe tu čuvenu fabriku motora.

Ambicioznom  turskom predsedniku bi bilo važno da kupi "Motor  Sič" jer Turska nije u stanju zasada da proizvodi motore za avione i helikoptere.

Turska je nedavno obustavila kupovinu helikoptera u Italiji posle kritike premijera  Dragija koji je osudio ponašanje Erdogana na međunarodnoj sceni. Osim toga i Kanada je zbog mešanja Turske u rat u Nagornom Karabahu obustavila prodaju delova  za bespilotne letilice, mnogohvaljene "Bajraktare".

Turska ima već duže vreme zategnute odnose sa Kinom zbog Ujgura koji su po veroispovesti muslimani i žive u zapadnim delovima Kine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)