OŠTRA PORUKA KINE AMERICI: Ne igrajte se vatrom!

Novosti online

13. 04. 2021. u 16:08

KINA je danas poručila Sjedinjenim Američkim Državama da u vezi sa Tajvanom prestanu da se igraju vatrom i izrazila nezadovoljstvo jer Vašington namerava da svojim zvaničnicima omogući slobodnije kontakte sa zvaničnicima tog kineskog ostrva.

ОШТРА ПОРУКА КИНЕ АМЕРИЦИ: Не играјте се ватром!

Foto: Depositphotos

Odluka američkog Stejt departmenta o produbljivanju odnosa sa Tajvanom usledila je usred pojačanih kineskih vojnih aktivnosti oko ostrva, uključujući gotovo svakodnevne upade vazduhoplovstva u tajvansku zonu PVO, navodi Rojters.

Kina stoga apeluje na Sjedinjene Države "da se ne igraju vatrom po pitanju Tajvana, da odmah zaustave bilo koji oblik američko-tajvanskih zvaničnih kontakata, oprezno i na odgovarajući način obrade stvar i ne šalju pogrešne signale tajvanskim snagama za nezavisnost kako ne bi subverzivno uticale i oštetile kinesko-američke odnose i mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u nedelju da su Sjedinjene Države zabrinute zbog agresivnih akcija Kine protiv Tajvana.

U pisanom odgovoru na Blinkenovu primedbu, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je vlada imala apsolutnu odlučnost da zaštiti suverenitet zemlje.

- Nemojte stajati na suprotnoj strani od 1,4 milijarde Kineza - dodaje se u pismu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a