POLICIJA UPOZORAVA NA NOVI TIK TOK IZAZOV: Dečaci pozvani da "pipkaju" devojčice, objavljen i datum, švedska javnost duboko zabrinuta

Novosti online

11. 04. 2021. u 13:16

ŠVEDSKA policija objavila je saopštenje u kojem upozorava na uznemirujući izazov na društvenim mrežama, u kojem se dečaci pozivaju da "pipkaju devojčice, to snime, objave ili pošalju drugima".

ПОЛИЦИЈА УПОЗОРАВА НА НОВИ ТИК ТОК ИЗАЗОВ: Дечаци позвани да пипкају девојчице, објављен и датум, шведска јавност дубоко забринута

Foto: Depositphotos

Kako prenose švedski mediji, u pitanju je uznemirujući izazov na TikToku pod nazivom "pipkanje", u kojem se od učesnika traži da tačno na dan 15. aprila pipkaju devojčice, snime napad i podele video na društvenim mrežama.

Policija poziva odrasle da prijave sumnjive zločine, a upozorene su i škole i pomoćnici na terenu.

- Razlog zbog kog smo izdali upozorenje jeste što želimo da roditeljima skrenemo pažnju na to da ponašanje dece može biti kriminalno - kaže Manuel Firpo, vršilac dužnosti zamenika šefa lokalne policijske oblasti Sjodermalm u Stokholmu.

Kako ističe, izazov je "zakazan" za 15. april, zbog čega policija smatra da je ovo upozorenje neophodno.

- Mladi to vide kao zabavnu stvar, ali ne znaju kakve posledice to može da ima. Roditelji mogu da iskoriste priliku i razgovaraju sa decom o tome šta je legalno, a šta je neprikladno - dodao je Firpo.

Poziv za pipkanje se prvenstveno širio u obliku takozvanog izazova u aplikaciji Tiktok. Platforma, koja je prošle godine imala 500 miliona korisnika širom sveta, koristi se za snimanje filmskih isečaka od 15 sekundi koji se zatim obrađuju na razne načine. Isečci su vidljivi na zidovima pratilaca i drugih korisnika. U aplikaciji takođe možete da pišete i privatne poruke.

Policija za sada nije dobila nikakve prijave da su ovakvi klipovi snimljeni i objavljeni.

- Mislim da mladi ljudi ne znaju gde su granice onoga što je dozvoljeno, a šta nije iz krivične perspektive - istakao je Firpo.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili