KATOLICI TAJNO PREKOPAVALI SRCE JERUSALIMA: Izraelski list "DŽeruzalem post" o skandaloznim postupcima Vatikana u Svetom gradu

D. Vujičić

10. 04. 2021. u 23:28

Vatikan je izgradio tajni podzemni tunel u Jerusalimu dugačak 100 metara, kroz srce Svetog grada, a da se nije konsultovao ni sa arheolozima niti sa gradskim vlastima. Tunel se nalazi u osetljivom delu koji može sadržavati starine i druge predmete.

КАТОЛИЦИ ТАЈНО ПРЕКОПАВАЛИ СРЦЕ ЈЕРУСАЛИМА: Израелски лист Џерузалем пост о скандалозним поступцима Ватикана у Светом граду

Arhiva

Tunel povezuje Uspensku crkvu na gori Sion u starom gradu Jerusalima sa "Beit Josefom", obližnjom gostinskom kućom, a grad Jerusalim i država Izreal nisu učinili ništa da spreče Vatikan u nelegalnom poduhvatu - ove reči stoje u prijavi pokreta "Regavim", istraživačkog centra i lobističke grupe posvećene očuvanju izraelskih nacionalnih bogatstava i resursa - otkriva "DŽerazulem post" koji navodi da je već podnet zahtev Okružnom sudu u Jerusalimu da grad preduzme mere protiv ilegalnog podzemnog tunela.

- Kada smo počeli da otkrivamo detalje o ilegalnim radovima u podzemlju Svetog grada tražili smo da opština Jerusalim objavi dokumentaciju o radovima kako to nalaže Zakon o slobodi protoka informacija. Dalje smo tražili da se odmah izvrši postupak nadzora i da se lokacija vrati u prethodno stanje bilo zaptivanjem ili rušenjem tunela - rekli su advokati Avi Segal i Jael Cinmon iz pokreta "Regavim" za "Post". Grad se oglušio.

Naomi Kan, direktorka "Regavima" rekla je za novine da je činjenica da država Izrael nije zaštitila starine za koje znamo da se tamo nalaze i da je kopanje tunela tamo nečuveno.

- Kopati tunel u tako osetljivom području bez ikakvog nadzora, inspekcije ili pristupa javnosti je suludo - dodala je Kanova.

Prema izjavi "Regavima", njihova "istraga je otkrila da se duž puta tunela u podzemnim prostorijama nalaze drevni predmeti, a sam tunel u značajnoj meri zadire u javnu svojinu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ja sam

11.04.2021. 03:39

Ко је сумњао да је Ватикан спреман на тако нешто, тај нема појма са ким има посла.