AKO KORONA POPUSTI: Pokretanje izvoza vakcina iz Indije do juna

Tanjug

06. 04. 2021. u 18:25

NAJVEĆI svetski proizvođač vakcina Institut za serum u Indiji moći će do juna ponovo da pokrene izvoz vakcina AstraZeneke, koju proizvodi pod nazivom „Kovišild“, ako nove infekcije Kovid 19 popuste u toj mnogoljudnoj zemlji.

АКО КОРОНА ПОПУСТИ: Покретање извоза вакцина из Индије до јуна

Foto Tanjug

"Ali ako bi se trenutni talas infekcija kontinuirano nastavio, to bi moglo da rezultira većim kašnjenjima, jer bi Institut za serum u Indiji morao da zadovolji domaće potrebe“ upozorio je izvršni direktor Adar Punavala u izjavi za AP.

Agencija navodi da je kompanija ključni dobavljač za program KOVAKS, koji je 25. marta najavio svojim korisnicima veliki zastoj u distribuciji vakcina, jer se zbog velikog broja infekcija u Indiji, Institut za serum okrenuo ka domaćoj potražnji, što je rezultiralo kašnjenjem u globalnim isporukama do 90 miliona doza.

Od tada su se dnevne nove infekcije u Indiji gotovo udvostručile, a Indija, koja je u početku imunizovala samo najugroženije, proširila je vakcinaciju na sve osobe starije od 45 godina od 1. aprila zbog velikog broja slučajeva.

AP prenosi da je rezultat toga povećana potražnja koja je zaustavila u potpunosti isporuke van zemlje, a Punavala je rekao da je kompanija odlučila da Indiji privremeno da prioritet na dva meseca i da se nada da će ponovo pokrenuti izvoz.

„Ako se nagli porast infekcija ne smanji, nastavićemo da snabdevamo Indiju, jer moramo da zaštitimo svoju naciju“, poručio je direktor indijske kompanije, navodi agencija.

On je naglasio da je takav vakcinacioni nacionalizam do određene mere prisutan svuda i pomenuo je kontrolu izvoza vakcina koju je uvela Evropa i upotrebu Zakona o odbrambenoj proizvodnji za sprečavanje izvoza kritičnih sirovina koju primenjuju SAD, kako bi prioritetno obezbedile vakcine za svoj program imunizacije, prenosi AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)