KIJEV UPORNO "TALASA" Vlada Ukrajine protiv poništenja sporazuma o ruskoj bazi na Krimu

Novosti onlajn

05. 04. 2021. u 15:51

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine usprotivilo se predlogu Vrhovne rade da se raskinu Harkovski sporazumi sa Rusijom o stacioniranju Crnomorske flote na Krimu.

КИЈЕВ УПОРНО ТАЛАСА Влада Украјине против поништења споразума о руској бази на Криму

Foto: EPA

Kako je izjavio portalu „LB.ua“ pres sekretar ministarstva Oleg Nikolenko, ovi sporazumi detaljno regulišu uslove prisustva ruskih brodova na Krimu i ukazuju na neprihvatljivost kršenja suvereniteta i zakonodavstva Ukrajine.

- Kršenje odredbi sporazuma pruža nam dodatne argumente o mogućem razmatranju, na međunarodnim sudovima, pitanja zbog kojih bi Rusija odgovarala i kompenzovala gubitke zbog okupacije Krima - naveo je on.

Ministarstvo spoljnih poslova se još 2014. godine zalagalo za očuvanje Harkovskih sporazuma i za sedam godina konflikta se ništa nije promenilo, dodao je Nikolenko.

Ranije je Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) naložio Službi bezbednosti Ukrajine da proveri okolnosti ratifikacije Harkovskih sporazuma. Prema rečima sekretara SNBO-a Alekseja Danilova, protiv poslanika koji su glasali po ovom pitanju mogu se pokrenuti krivični postupci po članu „veleidaja“.

Kasnije su dva predstavnika partije „Sluga naroda“ podneli Vrhovnoj radi zakon o otkazivanju sporazuma. U Državnom birou za istrage Ukrajine su rekli da je bivši bivšeg premijera Mikolu Azarov obavešten o sumnji za veleizdaju zbog potpisivanja Harkovskih sporazuma, ali on to negira.

Predsednici Rusije i Ukrajine su 2010. godine potpisali Harkovske sporazume o produženju zakupa baza za brodove Crnomorske flote na Krimu na 25 godina od 2017. godine. Nakon povratka Krima 2014. godine u sastav Rusije, ruska strana najavila je raskid sva četiri sporazuma.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ČUJU SE EKSPLOZIJE I SIRENE ZA VAZDUŠNI NAPAD: Iranski informativni kanal objavio snimak navodnog izraelskog udara (VIDEO)